StoryEditor

Čína prekvapila rekordným prebytkom

08.11.2006, 23:00
Autor:
ČTKČTK

V októbri sa prebytok zahraničnoobchodnej bilancie Číny zvýšil na 23,8 miliardy dolárov zo septembrových 15,3 miliardy dolárov. Tento výsledok ekonómov prekvapil. Údaj posilní očakávania, že obchodní partneri opäť pritlačia na Peking, aby uvoľnil rast svojej meny, jüanu. "Určite sa zosilní napätie v obchodovaní s inými krajinami," reagoval analytik pekinskej spoločnosti CITIC Securities. Zdôraznil, že najviac budú presviedčať Spojené štáty americké a Európska únia. V porovnaní s minuloročným októbrovým kladným saldom 12 miliárd dolárov bol tohtoročný prebytok takmer dvojnásobný. Ekonómovia predpokladali, že predvianočný dopyt po čínskych hračkách a elektronike vytvorí prebytok 17,7 miliardy dolárov.
Za celý minulý rok prevýšila hodnota čínskeho vývozu dovoz o 102 miliárd dolárov. Tento rok prebytok stúpne najmenej o ďalších 60 percent. Len za prvých desať mesiacov tohto roka dosiahol 133,7 miliardy dolárov. Vývoz sa októbri medziročne zvýšil o 29,6 percenta na 88,13 miliardy, zatiaľ čo dovoz stúpol len o 14,7 percenta na 64,3 miliardy dolárov. Pomalší rast dovozu do Číny majú podľa ekonómov na svedomí nedávne opatrenia centrálnej banky a vlády. Peking sa snaží brzdiť výrazný prílev investícií do krajiny. Ekonómovia upozorňujú, že sa centrálna banka bude musieť s prírastkom peňazí z obchodného prebytku do bankového systému vyrovnať prostredníctvom pevnejšej menovej politiky. Podľa ekonóma hongkonskej spoločnosti Lehman Brothers bude centrálna banka už štvrtýkrát tento rok zvyšovať povinný podiel vkladov, ktoré banky budú musieť držať vo svojich rezervách a nebudú môcť požičať. Vďaka prebytku na účte obchodnej bilancie sa Číne vytrvalo zvyšujú devízové rezervy, ktoré prvýkrát v histórii prekonali hranicu bilión dolárov. Tradične najvyššími rezervami sa pýšilo Japonsko. Čína ho na druhé miesto odsunula v marci tohto roka. Na konci septembra mala japonská centrálna banka v rezervách viac ako 881 miliárd dolárov.

Prehľad údajov o dôchodkových fondoch - stav k 3.11.2006

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
04. máj 2024 05:29