StoryEditor

Bank of America predbehla Citigroup

29.11.2006, 23:00
Bank of America má najväčšiu trhovú hodnotu, Citigroup majetok. Jej trhová kapitalizácia, ktorá predstavuje hodnotu všetkých akcií spoločnosti v obehu, bola v závere utorkového obchodovania 243,71 miliardy dolárov.

Bank of America sa v utorok stala najväčšou svetovou bankou podľa trhovej hodnoty. Jej trhová kapitalizácia, ktorá predstavuje hodnotu všetkých akcií spoločnosti v obehu, bola v závere utorkového obchodovania 243,71 miliardy dolárov. Konkurenčná Citigroup skončila s hodnotou 243,52 miliardy dolárov. Bank of America sa tak prvýkrát v histórii podarilo prekonať dlhoročného rivala Citigroup. Banka už v auguste prekonala trhovú kapitalizáciu Citigroup počas denného obchodovania, v utorok si však prvýkrát udržala pozíciu aj v jeho závere.
Lepšie výsledky Bank of America
Akcie Bank of America sa v utorok zhodnotili o 35 centov na 54,27 dolára. Akcie Citigroup, naopak, klesli o 33 centov na 49,56 dolára. Tento rok sa Citigroup na burze zhodnotila o šesť percent, jej súper však o viac ako 20 percent. "Sme radi, že trh oceňuje pokrok našej banky," povedal pre agentúru AP hovorca Bank of America Scott Silvestri. Citigroup však aj naďalej zostáva najväčšou americkou finančnou inštitúciou podľa majetku, čo je tradičné meradlo veľkosti bánk. Jej majetok dosahuje 1,63 miliardy dolárov. Hodnota majetku Bank of America je 1,45 miliardy dolárov. Bank of America v poslednom čase ťaží hlavne z množstva nových akvizícií. V roku 2004 kúpila napríklad firmu FleetBoston Financial a v januári 2005 vydavateľa kariet MBNA (Maryland Bank, National Association). Generálny riaditeľ Citigroup Charles Prince podľa agentúry AP momentálne "zápasí s právnymi a etickými problémami" v banke. Niektorí veľkí klienti ho obviňujú, že sa mu nedarí zlepšovať príjmy a znižovať náklady. Investorom sa tiež nepáči, že akcie banky sa už tretí rok pohybujú okolo 50 dolárov.
Rovnaké začiatky, odlišné pokračovanie
Obidve banky mali podobné začiatky cesty na vrchol. Bývalý riaditeľ Citigroup Sanford Will aj Hugh McColl z Bank of America vybudovali spoločnosti pomocou úspešných akvizícií. Ich nástupcovia zvolili odlišné cesty. Prince je zástancom organického rastu s dôrazom na zahraničie, odkiaľ pochádza viac ako 40 percent príjmov banky. Šéf Bank of America Ken Lewis podporuje akvizície a rast v USA. Vďaka minuloročnej kúpe MBNA sa Bank of America stala najväčším vydavateľom kariet v USA. V krajine prevádzkuje 6 000 pobočiek, čo je šesťkrát viac ako má Citigroup, a kontroluje desať percent všetkých vkladov v USA. Citigroup sa menej venuje drobným klientom. Viac sa zameriava na investovanie a medzinárodné bankovníctvo.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
24. máj 2024 19:29