StoryEditor

Stredoeurópske akciové trhy

11.03.2007, 23:00

Trhy v strednej Európe si minulý týždeň vydýchli spod predajného tlaku, ktorý nasledoval po výrazných prepadoch amerických a ázijských indexov koncom februára. Extrémne dobrý výsledok oproti svojim regionálnym konkurentom dosiahla pražská burza, ktorá sa výrazne posilňovala s ťahúňmi ako Komerční banka či Zentiva. Index PX si pripísal 3,8 percenta na 1 674 bodov. Poľsko a Maďarsko zaostávali, keď index WIG 20 sa spevnil len mierne o 0,8 percenta. Indikátor BUX si dokonca pod tlakom výpredajov vo farmaceutickom sektore odpísal pol percenta.
Najvýznamnejšou správou na českom trhu bolo oznámenie farmaceutickej firmy Zentiva o významnej akvizícii 75 percent tureckého výrobcu generických liečiv Eczacibasi za 460 miliónov eur. Napriek špekuláciám o príliš vysokej cene považujeme vstup na dynamický turecký trh za kľúčový v rozširovaní svojich trhov. Pripomeňme, že nedávna akvizícia rumunského výrobcu priniesla pre Zentivu niekoľko synergických efektov a predajnosť na danom trhu bez započítania akvizície stúpla niekoľkonásobne. Spolu s akvizíciou ohlásili predstavitelia Zentivy aj očakávaný nárast tržieb v roku 2007 o 10 percent, zvýšenie dividendy a spustenie piatich nových produktov. Akcie spoločnosti sa posilnili o 12 percent. Predpokladáme, že po slabých výkonoch konkurenčných maďarských farmaceutických firiem investori prechádzajú na atraktívnejšiu Zentivu. Richter sa v priebehu týždňa oslabil o 3,8 percenta na niekoľkomesačné minimum.
V Poľsku sa blíži konečný termín na ponuky 200 pobočiek banky BPH, ktorá sa spája s bankou Pekao, aby tak vytvorili najväčšiu poľskú banku. Začínajú sa preto množiť špekulácie o možnej cene odkupu, ktorá bude dôležitá pre vývoj ceny akcie do budúcnosti. S vývojom ceny akcie KGHM je to ako na hojdačke. Začiatkom týždňa oznámil manažment spoločnosti, že navrhne dividendu sedem zlotých, na čo akcia zareagovala ráznym prepadom. Vo štvrtok sa však zástupcovia ministerstva financií ako majoritný vlastník vyjadrili, že budú žiadať dividendu 14 zlotých, na čo akcie zareagovali opätovným posilnením.
Minulotýždňovú skepsu vystriedala pozitívna nálada investorov, ktorí sa snažili využiť výpredajové ceny na výhodné nákupy. Predpokladáme však, že dôvody, pre ktoré trhy pred dvoma týždňami reagovali silnými poklesmi, ešte nepominuli a nad trhmi v strednej Európe stále visí otáznik korekcie. Investori by preto mali svoje pozície pozorne sledovať a byť pripravení zareagovať na prípadné náhle zmeny vývoja a akciových trhoch.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
18. máj 2024 13:08