StoryEditor

Škandály posilnili bankovú kontrolu

13.07.2005, 00:00

Popredné americké banky vyvodili dôsledky z veľkých účtovných škandálov okolo Enronu, WorldComu a ďalších krachujúcich firiem. Ak predtým riziko obchodných operácií s nedôveryhodnými zákazníkmi skôr podceňovali, teraz sa do popredia ich záujmu dostáva práve tento aspekt. Dôvodom je enormne vysoké odškodné, ktoré museli zaplatiť obetiam finančných škandálov. Rolu zohralo aj zatknutie dvoch špičkových riadiacich pracovníkov newyorskej investičnej banky Merrill Lynch -- teraz je už jasné, že kto ako bankový úradník klientovi pomôže pri falšovaní účtovnej bilancie, riskuje nie práve najkratší pobyt za mrežami. Jedným z nich je Daniel Bayly, ktorý si v súčasnosti odpykáva dvaapolročný trest odňatia slobody za to, že pomohol pri falšovaní účtovej bilancie texaského energetického koncernu Enron.
"Vysoké platby, a ešte viac tresty odňatia slobody hroziace jednotlivcom, nútia celé odvetvie investičného bankovníctva prehodnotiť doterajšiu prax," hovorí John Coffe, ktorý prednáša právo na Columbijskej univerzite. Celková suma dosiaľ uskutočnených platieb dosahuje podľa neho už osem miliárd dolárov -- a to zatiaľ len vo dvoch prípadoch! Niet sa teda čo diviť, že zainteresované subjekty sa v budúcnosti chcú vyhnúť podobným chybným krokom. Prakticky všetky banky preto podstatne posilnili oddelenia vnútornej kontroly a napríklad Citigroup vytvorila pre interných kontrolórov až niekoľko sto nových pracovných miest.
Podľa Seana Coffeya z advokátskej kancelárie Bernstein, Litowitz, Berger & Grossmann sudkyňa Denisa Coteová nasadila pri prejednávání prípadu WorldComu vysokú latku: "Konštatovala, že emisné banky sa pri preverovaní firemného zákazníka nemôžu jednoducho spoľahnúť na posudok audítora, ak varovné signály naznačujú možný podvod." S. Coffey sa rozhodujúcou mierou podieľal na spoločnej žalobe poškodených klientov proti príslušným bankám i audítorským firmám. Vysúdil odškodné vo výške šiestich miliárd dolárov.
Pokiaľ ide o Enron, viac ako tretina žalujúcich subjektov sa už dohodla s bankami na mimosúdnom vyrovnaní. Odborníci predpokladajú, že celková suma zaplateného odškodného dosiahne 8 miliárd dolárov a ešte prekoná doterajší rekord v procese proti WorldComu.
"Pred oboma škandálmi banky nesprávne tvrdili, že samy nemôžu overovať účtovné knihy klientov," tvrdí už citovaný profesor J. Coffe. Zastáva názor, že banky túto povinnosť voči investorom priamo majú, ak im predávajú akcie či dlhopisy svojich zákazníkov. V súčasnosti sú preto v plnom prúde práce na vytvorení nových štandardov pre emisné banky, ktoré by mali umožniť efektívnu kontrolu klientov, avšak bez toho, aby sa tým transakcie na kapitálových trhoch neúmerne predlžovali. (hn/gaf)
Dosiaľ zaplatené sumy (v mil. USD)
Prípad Enron
JP Morgan Chase 2 335,0
Citigroup 1 120,0
Lehman Brothers 222,5
Bank of America 69,0

Prípad WorldCom
Citigroup 2 580,0
JP Morgan Chase 2 000,0
Bank of America 460,5
Deutsche Bank 325,0
ABN Amro 278,5
West LB 75,0
Mitsubishi Sec. 75,0
Lehman Brothers 62,7
BNP Paribas 37,5
Caboto 37,5
Mizuho 37,5
UBS 12,5
Goldman Sachs 12,5
Credit Suisse First Boston 12,5
Zdroj: HB

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 17:35