StoryEditor

Lákavé a riskantné hedgeové fondy

07.08.2006, 00:00
Ekonómovia už dlhšie varujú pred hedgeovými fondmi. V snahe dosiahnuť nadštandardné výnosy sa totiž orientujú na rizikové investície, čo za určitých okolností môže ohroziť finančný systém. Zdá sa, že regulačné úrady vypočuli varovania a uvažujú o tom, ako toto rýchlo rozvíjajúce sa odvetvie dostať pod kontrolu.

Väčšie možnosti aj riziko
Hoci podľa názvu by hedgeové fondy mali slúžiť na zabezpečenie sa proti riziku, v skutočnosti sa využívajú na rizikové a špekulačné investovanie. Ich hlavným cieľom je totiž dosiahnuť maximálny zisk. "Sú charakteristické tým, že sa snažia dosahovať absolútnu kladnú výkonnosť ´za každého počasia´ bez ohľadu na vývoj trhov, zatiaľ čo podielové fondy sa snažia o relatívnu výkonnosť a prekonanie benchmarku, ktorým bývajú indexy na kapitálových trhoch," vysvetľuje Pavol Bulla, country manager Pioneer Investments. V snahe dosiahnuť najvyššie výnosy sa orientujú na operácie s finančnými derivátmi, často využívajú takzvaný pákový efekt. To z nich robí veľmi atraktívne, ale aj rizikové investície. "Pokiaľ ide o investičné možnosti, sú veľmi pružné. Využívajú inštrumenty, ktoré sú pre podielové fondy zakázané alebo obmedzené. To im dáva kapacitu efektívne riadiť riziká a obmedzovať nepotrebnú volatilitu," dodáva.

Výnosy sú zatiaľ dobré
V prvom polroku 2006 dosiahli hedgeové fondy priemerný rast výnosov 6,2 percenta. To sa odzrkadľuje aj na rastúcom záujme o tento typ fondov. Podľa Hedge Fund Research vo svete pôsobí približne 9-tisíc hedgeových fondov, z toho 1 250 v Európe. Majetok, ktorý spravujú, prevyšuje 1,2 bilióna dolárov. Najväčšie zastúpenie majú na americkom trhu, popularitu si však získavajú aj na starom kontinente.

Časovaná bomba
Širšie možnosti investovania a nadštandardné výnosy hovoria v prospech tohto druhu investícií. Pokiaľ sa však vývoj uberá opačným smerom, hedgeové fondy môžu spôsobiť výrazné škody. Sú časovanou bombou, ktorá môže ohroziť stabilitu finančného systému. "Rizikovými sú hlavne takzvané single hedge fondy, ktoré sledujú úzku investičnú stratégiu a v prípade jej neúspechu môže prichádzať k stratám," konštatuje Bulla.
Opatrnosť niektorých odborníkov posilňujú aj skúsenosti z nedávnej histórie. Najznámejším prípadom bol krach fondu Long Term Capital Management v roku 1998, ktorý vyvolal takmer svetovú finančnú krízu. Pripomeňme, že ho spravovali dvaja nositelia Nobelovej ceny. Dôveru tomuto odvetviu nepridali ani veľké kurzové výkyvy z posledných mesiacov, v dôsledku ktorých skrachovali viaceré fondy.

Podporiť a zároveň ochrániť
Určitou nevýhodou alebo obmedzením hedgeových fondov je vysoká vstupná investícia. Minimálny vklad sa pohybuje od 50 000 eur, v prepočte takmer dva milióny korún. Je jasné, že nejde o produkt pre drobných investorov. Klientmi bývajú inštitucionálni investori a naozaj bohatí ľudia.
Európska komisia preto chce toto odvetvie sprístupniť širšiemu okruhu investorov. Popri zjednodušení vstupu do hedgeových fondov chce zároveň viac chrániť investorov. Stojí tak pred ťažkou úlohou. "Tieto dva ciele idú proti sebe. Čím sa viac reguluje, tým menšia šanca sa dáva riziku a tým pádom aj výnosu. Regulácia zvyšuje ochranu investora, ale zároveň má dosah na výkonnosť," hovorí finančný analytik Gabriel Hinzeller. Väčšia regulácia by tak mohla poškodiť ziskovosť hedgeových fondov. Tie dosahujú nadpriemerné výnosy práve vďaka väčšej voľnosti pri investovaní.

Slovensko na hedgeové fondy čaká
Na Slovensku zatiaľ hedgeové fondy nie sú povolené. "Zákon o kolektívnom investovaní nepripúšťa možnosť hedgeového fondu. Hedging sa môže použiť iba na zabezpečovací účel, a nie špekulačný," konštatuje Hinzeller. "Zákon síce hedgeové fondy nepovoľuje, ale zo strany správcov už začína byť záujem o tento typ fondov. Novela zákona o kolektívnom investovaní je naplánovaná na jeseň. Mohol by sa v nej nájsť priestor aj na povolenie vzniku hedgeových fondov," hovorí Ľubor Kyselý, výkonný riaditeľ Asociácie správcovských spoločností.

Regionálne rozmiestnenie hedge fondov
  2005 2002
USA 62 86
Európa 27 9
Ázia 9 3
zvyšok sveta 2 2
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. október 2024 14:21