StoryEditor

Úroky v bankách majú naďalej klesať

05.04.2007, 00:00

Úroky v bankách, či už na úvery alebo úložky, by mali priebežne klesať. Dôvodom je očakávané postupné znižovanie základnej úrokovej sadzby Národnej banky Slovenska (NBS). Tá má klesať v súvislosti s približovaním sa k sadzbám eurozóny, ale aj preto, lebo centrálna banka nižšie úroky využíva proti prílevu špekulatívneho kapitálu na devízový trh. Ten spôsobuje prisilný rast koruny, ktorý sa centrálnej banke nepozdáva. Klesanie úroku sa negatívne prejaví na našich úsporách v bankách, ale aj na výhodnejších podmienkach pri pôžičke.

Banky zareagovali
Národná banka naposledy znížila základnú sadzbu koncom marca, a to podľa analytikov symbolicky o štvrť percentuálneho bodu.
Keďže banky tento krok vo všeobecnosti očakávali, niektoré zmenili úročenie vkladov, ale i úverov už v predstihu. "K úprave úrokových sadzieb pristupujeme až po dôkladnej analýze situácie na medzibankovom trhu," prezrádza hovorkyňa Istrobanky Miroslava Remenárová. Istrobanka pritom menila úrokové sadzby naposledy začiatkom marca. Sadzby s predstihom v marci znižovala aj banka Dexia. "Keďže trh očakával zníženie základnej úrokovej sadzby vo väčšom rozsahu, toto očakávanie je už zakomponované do sadzieb na medzibankovom trhu, rovnako ako aj v úrokových sadzbách našich produktov," konštatuje hovorkyňa Tatra banky Terézia Copláková. Slovenská sporiteľňa zareagovala znižovaním úrokov svojich produktov o 0,25 až 0,6 percenta začiatkom tohto mesiaca. Znižovanie sadzieb sa dotklo aj úročenia termínovaných vkladov. Konkrétne v Slovenskej sporiteľni klesol úrokový výnos o 0,3 až 0,4 percenta.

Sadzby budú klesať
Posilňujúca koruna otvára otázku ďalšieho znižovania sadzieb. Podľa predpokladov by úrok mal klesnúť ešte tento rok, a to až o 0,5 percenta. "Komentár centrálnej banky k zníženiu kľúčovej úrokovej sadzby poukázal na skutočnosť, že NBS neidentifikovala žiadne nové inflačné riziká, a že štruktúra hrubého domáceho produktu a rast produktivity vytvárajú priestor pre nižšie sadzby," pripomína analytik VÚB banky Martin Lenko. Trh podľa neho naďalej počíta so znížením sadzieb, preto nie je možné vylúčiť, že banky môžu pristúpiť aj k skoršiemu zníženiu sadzieb na strane úverov a vkladov, tak ako to bolo v marci.
Pokles základných sadzieb centrálnej banky očakáva v najbližšom polroku aj analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová. Tento pokles sa podľa nej môže premietnuť aj na úrokoch na hypotekárnych úveroch. Problém, či je výhodné si úrok zafixovať alebo nie je podľa Valachyovej zložitejší. "To, či si ľudia zafixujú sadzby na dlhšie či kratšie obdobie závisí nielen od tohto, či sa očakáva pokles či rast oficiálnych úrokových sadzieb, ale aj od preferencií ľudí a ich miery ochoty znášať neistotu pokiaľ ide o výšku budúcich splátok," hovorí analytička. "V zásade, v čase nízkych úrokov sa teoreticky oplatí fixovať sadzby na dlhšie obdobie a v čase vyšších sadzieb pri predpoklade ich poklesu na kratšie obdobie. Momentálne sa už zrejme budú javiť ako zaujímavé aj dlhšie fixácie," spresňuje Valachyová.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
08. máj 2024 03:47