StoryEditor

Noví členovia Bankovej rady NBS

30.11.2005, 23:00

Vládny kabinet včera schválil troch nových členov Bankovej rady Národnej banky Slovenska (NBS). Na návrh guvernéra centrálnej banky sa banková rada rozšíri o dvoch súčasných predstaviteľov Úradu pre finančný trh -- predsedu úradu Jozefa Makúcha a podpredsedu Slavomíra Šťastného a šéfa Inštitútu finančnej politiky pri Ministerstve financií SR Ľudovíta Ódora. Rozšírenie bankovej rady súvisí s pripravovaným prechodom dohľadu nad finančným trhom z Úradu pre finančný trh na centrálnu banku.
Rozhodnutie o nových členoch malo pôvodne padnúť už minulý týždeň. Vládny kabinet však musel rokovanie odložiť, keďže novela zákona o NBS ešte nebola uverejnená v Zbierke zákonov. Minister financií Ivan Mikloš, ako aj guvernér centrálnej banky už vtedy avizovali, že proti navrhnutým zmenám nie sú žiadne výhrady.
Zo siedmich na desať
Banková rada Národnej banky Slovenska rozhoduje o nastavení menovej politiky a nástrojoch na jej uskutočňovanie. Doteraz bolo v bankovej rade obsadených sedem z ôsmich kresiel. Členmi sú guvernér Ivan Šramko, dvaja viceguvernéri -- Martin Barto a Elena Kohútiková, a štyria členovia rady -- Milena Koreňová, Ladislav Balko, Karol Mrva a Peter Ševčovic. Nových členov bankovej rady schvaľuje a vymenúva vláda na návrh guvernéra centrálnej banky. V prípade viceguvernérov a guvernéra návrh musí okrem vlády odobriť aj parlament. Podľa schválenej novely zákona o NBS môže mať banková rada v súčasnosti až jedenásť členov. Jedno kreslo tak zostáva neobsadené.
Integrovaný dohľad
Právomoci ÚFT má centrálna banka prevziať od januára budúceho roka. Jeden úsek integrovaného dohľadu sa bude venovať dohľadu nad bankami a obchodníkmi s cennými papiermi a druhý úsek dohľadu nad poisťovníctvom a správcovskými spoločnosťami. Banková rada je druhostupňový orgán, rozhoduje konečne, bez možnosti odvolať sa.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
24. apríl 2024 13:48