StoryEditor

Ropa v Londýne drahšia ako v New Yorku

02.03.2006, 23:00

Od konca februára je ropa Brent obchodovaná v Londýne drahšia ako americká ľahká ropa obchodovaná v New Yorku. Táto skutočnosť je výnimočná. Ceny ropy na svetových trhoch opäť rastú. Ropa Brent s dodávkou v apríli, obchodovaná na burze IPE (International Petroleum Exchange) v Londýne, prekročila včera hranicu 63 USD za barel a v závere dňa sa predávala za 63,2 USD za barel. Cena ľahkej americkej ropy s dodávkou v apríli, obchodovaná na burze NYMEX, začala včerajšie obchodovanie tiež rastom z hodnoty 62,7 USD za barel, uviedla Reuters.

Viac obáv a vyššia cena v Londýne
Podľa Marcela Vlnu, analytika spoločnosti Fimex Capital, ľahká americká ropa obchodovaná v New Yorku je spravidla o jeden až dva doláre drahšia, ako ropa typu Brent obchodovaná v Londýne. Súčasnú anomáliu podľa neho spôsobuje napätie v Nigérii, z ktorej sa ropa dodáva prednostne do Londýna. V importe ropy do USA je Nigéria až na piatom mieste za Mexikom, Kanadou, Saudskou Arábiou a Venezuelou. Vyššie obavy londýnskych obchodníkov s ropou z útokov na ropné terminály firmy Shell v Nigérii sa viac odrazili na raste cien ropy v Európe a cena ropy Brent je tak dnes vyššia, ako cena ľahkej americkej ropy.
Ceny na oboch brehoch Atlantiku reagujú na obavy z narušenia dodávok. Trh znepokojuje okrem Nigérie aj situácia v Iráne. Ťažbu a spracovanie ropy ôsmeho najväčšieho svetového exportéra ropy ohrozujú vyhrážky povstalcov, ktorí plánujú ďalšie útoky na ropné zariadenia. Nervozitu na trhu zvýšil aj samovražedný bombový útok islamských radikálov v Jordánsku. Stálou hrozbou naďalej ostáva napätie okolo iránskeho jadrového programu.

Spotreba benzínu bude rásť
Správy o možných výpadkoch v dodávkach zatienili priaznivé údaje o stave zásob ropy a ropných produktov v USA. Pravidelná správa amerického ministerstva energetiky ukázala, že za uplynulý týždeň bolo v skladoch o 1,6 milióna barelov ropy viac, ako v predošlom týždni. Celkovo sú zásoby čierneho zlata v súčasnosti omnoho vyššie ako pred rokom. Zvýšili sa aj zásoby benzínu, hoci s tým nikto nepočítal. Štatistiky americkej vlády však naznačili, že dopyt po benzíne sa rýchlo zvyšuje. Túto správu však vyhodnotili obchodníci s ropou ako určujúcu pre ďalší vývoj cien. Dopyt po benzíne stúpol v USA za posledné štyri týždne o viac ako 9 miliónov barelov denne, čo je o 2,5 percenta nad úrovňou v rovnakom období minulého roku. Od mája navyše začnú v USA platiť prísnejšie emisné pravidlá, čo bude pravdepodobne viesť k ďalšiemu výraznejšiemu čerpaniu zásob strategickej komodity. Do vývoja na komoditných trhoch s ropou prehovorí aj budúcotýždňové zasadnutie ropných ministrov kartelu OPEC.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
01. máj 2024 02:51