StoryEditor

O dlhopisoch začnú rokovať v októbri

26.08.2005, 00:00
Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) chce v októbri začať rokovania s bankami o odkúpení časti emisie reštrukturalizačných dlhopisov. V januári budúceho roka je totiž splatná časť dlhopisov, ktoré banky v minulosti získali za zlé úvery prevedené do konsolidačnej agentúry, v hodnote 35,4 miliardy korún.

Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) chce v októbri začať rokovania s bankami o odkúpení časti emisie reštrukturalizačných dlhopisov. V januári budúceho roka je totiž splatná časť dlhopisov, ktoré banky v minulosti získali za zlé úvery prevedené do konsolidačnej agentúry, v hodnote 35,4 miliardy korún. "Chceli by sme získať späť časť dlhopisov pred dátumom ich splatnosti. Bankám navrhneme ich výmenu za iné dlhopisy alebo za štátne pokladničné poukážky," uvádza riaditeľ agentúry Daniel Bytčánek. S bankami sa podľa neho pravdepodobne dohodne schéma - v akom pomere dlhopisov a pokladničných poukážok sa dlhopisy vymenia a koľko ostane do splatnosti. Nepredpokladá pritom, že by banky prejavili záujem o vyplatenie dlhopisov v hotovosti, lebo by mohli mať problém s jej umiestnením.

Banky už podľa Bytčánka prejavili predbežný záujem o výmenu reštrukturalizačných dlhopisov pred splatnosťou. "Všetky dlhopisy sa už v portfóliu reštrukturovaných bánk - VÚB, Slovenskej sporiteľni a v OTP Banke - teda v bývalej Investičnej a rozvojovej banke nenachádzajú, lebo sa na sekundárnom trhu už s nimi zrealizovali nejaké obchody," konštatuje Bytčánek. V portfóliu OTP Banky Slovensko je podľa slov jej hovorcu Norberta Lazara ešte časť v januári splatných dlhopisov, časť z nich bola podľa neho predaná ešte pred rokom 2002. "V prípade ponuky na odkúpenie reštrukturalizačných dlhopisov budeme ponuku zvažovať a rozhodneme sa podľa ponúknutých podmienok, " uviedol Lazar. "V súčasnosti medzi VÚB a rezortom financií neprebiehajú žiadne rokovania o predčasnom odkúpení reštrukturalizačných dlhopisov," vyjadril sa stručne PR špecialista banky Michal Kopecký.

Vláda uskutočnila v rokoch 1998 až 2002 reštrukturalizáciu bankového sektora a previedla z troch bankových domov ovládaných štátom do konsolidačnej agentúry problematické úvery za približne 105 miliárd korún výmenou za štátne dlhopisy. Takto ozdravené banky potom štát predal zahraničným investorom.

ARDAL plánuje podľa Bytčánka odkupovať a vymieňať štátne dlhopisy i v nasledujúcom období s cieľom podporiť kapitálový trh a znížiť náklady štátu na financovanie verejného dlhu. Voľné zdroje získala agentúra po sústredení zdrojov a platieb štátnych organizácií do Štátnej pokladnice, ktorá je súčasťou verejných financií. Na rozdiel od pôžičiek od komerčných bánk sa totiž pri pôžičke zo Štátnej pokladnice nezvyšuje verejný dlh a štát podľa Bytčánka tiež ušetrí na úrokoch.

Ďalšia emisia reštrukturalizačných dlhopisov v objeme 27,8 miliardy korún bude najbližšie splatná v roku 2008. O tri roky neskôr, v roku 2011, budú maturovať dlhopisy z reštrukturalizácie bankového sektora za 20,5 miliardy korún.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
23. máj 2024 16:01