StoryEditor

Česko a Nomura zakopali vojnovú sekeru

30.11.2006, 23:00
Autor:
ČTKČTK
Česko ukončilo viac ako šesť rokov trvajúci a veľmi nákladný spor s japonskou investičnou skupinou Nomura. Dohodli sa na tom český minister financií Vlastimil Tlustý s predstaviteľmi banky.

Česko ukončilo viac ako šesť rokov trvajúci a veľmi nákladný spor s japonskou investičnou skupinou Nomura. Dohodli sa na tom český minister financií Vlastimil Tlustý s predstaviteľmi banky. Tlustého poverila vláda, aby s japonskými investormi uzatvoril dvojstranný zmier v spore, ktorý sa vliekol už od roku 2000 uvalením nútenej správy na Investičnú a Poštovú banku (IPB). Nomura tvrdila, že štát poškodil jej investíciu do banky. Na druhej strane Česko žiadalo od Nomury peniaze za sanáciu banky.
Uľavilo sa aj štátnemu rozpočtu
Výsledok dohody znamená, že obidve strany ukončia vzájomné spory v kauze IPB. Nomura sa vzdá akýchkoľvek nárokov voči Českej republike. Tá, naopak, stiahne žalobu na ochranu investícií a tiež zaistí zastavenie všetkých sporov s Nomurou. Preložené do reči čísel - Česko už nebude žiadať 120 miliárd korún v parížskej arbitráži, japonská banka zase odškodné 40 miliárd na arbitráži v Londýne. Urovnaním sporov sa zároveň eliminuje riziko negatívneho dopadu na český štátny rozpočet vo výške až 70 miliárd korún. Spokojní sú aj Japonci, ktorí podľa ich hovorcu v ČR Jiřího Hrabovského nevylučujú v budúcnosti ďalšie investície.
Dohoda podľa Tlustého nespočíva v úplne nulovom variante. Prípadné platby však budú na základe rozhodnutia nového arbitra obmedzené mantinelmi. Pôjde
rádovo o miliardy korún. "Je to variant blízky nule. Pre mňa je dôležité, že sa odbúrava hrozba platieb desiatok miliárd korún," povedal minister. Podľa rezortu financií sa očakávané odškodnenie v priebehu leta znížilo na jednu až tri miliardy korún. Právne náklady Česka v súvislosti so spormi s Nomurou doteraz dosiahli 550 miliónov českých korún.
Očakáva sa dohoda aj s ČSOB
V spore vystupuje aj tretia strana - Československá obchodná banka. Tá však zatiaľ ostáva mimo. Zmluva však predpokladá, že sa k dohode pripojí aj ČSOB, ktorá skrachovanú IPB prevzala. "Nebudeme to komentovať pred rozhovormi s Nomurou, které očakávame ešte tento týždeň," povedal hovorca ČSOB Milan Tománek.
Tlustý chce vyriešioť aj trestnoprávne otázky. Požiada preto prezidenta Václava Klausa o milosť pre osoby stíhané v súvislosti s touto kauzou.
Nomura získala 36-percentný podiel v IPB v roku 1998. Prišla oň po dvoch rokoch, keď Česká národná banka uvalila na banku nútenú správu. Akcie získala za symbolickú korunu ČSOB, po čom sa Nomura obrátila na súd. Česko sa v minulosti pokúsilo s Nomurou dohodnúť už niekoľkokrát. Podľa Tlustého mala ČR možnosť sa mimosúdne vyrovnať, pokiaľ by využila projekt bývalého ministra financií Jiřího Rusnoka. Ten predpokladal, že by obe strany stiahli svoje žaloby. Tento plán však nakoniec stroskotal. Posledný pokus o dohodu urobili vlani na jeseň vtedajší premiér Jiří Paroubek a minister financií Bohuslav Sobotka. Rokovanie však skrachovalo.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. máj 2024 14:14