StoryEditor

Vložte. "Silný" fond vám vynesie

18.12.2006, 23:00
Ak patríte k potenciálnym investorom, ktorí chcú uložiť peniaze do otvorených podielových fondov, mali by ste si dať pozor aj na investičných poradcov.

Ak patríte k potenciálnym investorom, ktorí chcú uložiť peniaze do otvorených podielových fondov, mali by ste si dať pozor aj na investičných poradcov.
Vlastný zisk dôležitejší než váš
Aj medzi poradcami sa nájdu takí, ktorí uprednostňujú svoje záujmy pred záujmami klientov. Hoci pri každom inzeráte na investovanie je drobnými písmenami napísané, že minulé výnosy nie sú zárukou budúcich ziskov, niektorí predajcovia upozorňujú práve na uplynulú výkonnosť fondu. Ďalším z častých nedostatkov je, že neupozornia na kurzové riziko v prípade investovania do fondov v cudzích menách. Výrazné zhodnotenie koruny, aké vidíme v posledných týždňoch, totiž uberá zo ziskov týchto fondov a dokonca ich dostáva do straty. Motivácia? Poradcovia sú často odmeňovaní za každého nového klienta, ktorého získajú, a táto odmena môže závisieť aj od výšky investície.
Zákon nepozná nároky
Na to, aby ste sa stali poradcom, dnes nepotrebujete žiadnu špeciálnu licenciu ani odbornú skúšku. Banky a maklérske firmy si svojich poradcov zväčša školia samy. "Každý pracovník, ktorý bude sprostredkúvať predaj podielových fondov, je povinný prejsť základným školením zakončeným testom. Úspešní absolventi získavajú certifikát, ktorý ich oprávňuje ponúkať naše podielové fondy," hovorí Richard Šimulčík z Tatra Asset Managementu.
Riaditeľ odboru treasury Privatbanky Miron Zelina tvrdí, že v legislatíve chýbajú zjednotené pravidlá propagácie bankových produktov a cenných papierov, ktoré sa v zákone o bankách riešia niekedy odlišne ako v zákone o cenných papieroch a investičných službách.
V otvorených podielových fondoch má dnes asi pol milióna občanov uložených približne 127 miliárd korún.

(Ne)výkonnosť niektorých fondov* 
 

Najlepšie

Ročné zhodnotenie (%)

Najhoršie

Ročné zhodnotenie (%)

Európske akciové fondy Pioneer Funds – European Small Companies 23,2 KBC Equity Fund Telecom 2,72
Globálne akciové fondy ABN – Global Leader Fund 6,53 Pioneer Funds – Global High Yield -8,3
Americké akciové fondy WIOF – US Value Equity 2,1 Pioneer Funds – U. S. Large Cap Growth -16,11
Korunové dlhopisové fondy IaD – 1. PF Slnko (dlhopisový) 2,09 VÚBAM – Dlhopisový korunový fond -0,68
Dolárové dlhopisové fondy Pioneer Funds – US High Yield Corp. Bond -9,44 VB – Dollar-Rent -17
*k 8. decembru, po prepočte na Sk
Zdroj: SASS

01 - Modified: 2003-04-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: NATO sťahuje jednotky z Turecka
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
20. apríl 2024 04:21