StoryEditor

QBE sa zaujíma o zmluvné poistenie áut

09.09.2005, 00:00

QBE poisťovňa plánuje po minulotýždňovom predaji zmlúv životného poistenia presadiť sa na trhu neživotného poistenia. "Ak bude niektorá poisťovňa predávať neživotný kmeň, určite sa oň budeme zaujímať," hovorí generálny riaditeľ a predseda predstavenstva poisťovne Peter Císar.
Poisťovňa sa chce zameriavať na poistenie korporátnych klientov, majetku občanov, úrazové, cestovné a havarijné poistenie áut. Císar pritom nevylúčil, že poisťovňa bude mať v budúcnosti záujem poskytovať aj povinné zmluvné poistenie vozidiel. "V prípade, že bude chcieť niektorá spoločnosť z tohto trhu odísť, budeme mať o jej zmluvy záujem," informuje Císar.
Predaj časti podniku so životným poistením bol podľa Císara nutný: "Určite by sme nedokázali na trhu konkurovať životným a ani univerzálnym spoločnostiam." Stotisíc poistiek od QBE kúpila Česká poisťovňa-Slovensko (ČPS). "Na konci roku by sme touto kúpou mali prekročiť na životných zmluvách v predpísanom poistnom miliardu korún," uvádza generálny riaditeľ ČPS Antonín Nekvinda. Celkovo bolo pri predaji časti podniku QBE v hre trinásť poisťovní a v konečnej fáze štyri. Predajnú cenu spoločnosti odmietli zverejniť. Poisťovne sa zároveň dohodli na spolupráci na českom poistnom trhu, kde QBE nedávno otvorila svoju prvú pobočku.
Orientáciou na neživotné poistenie by sa QBE poisťovňa mala zaradiť medzi štandardné spoločnosti austrálskej skupiny QBE. Tá vstúpila na slovenský trh v novembri 1999. V prvom polroku 2005 hospodárila QBE poisťovňa so ziskom 32,2 milióna korún. Hrubé predpísané poistné predstavovalo na konci júna takmer 321 miliónov korún, na čom sa predané životné poistky podieľali 51 percentami.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
20. september 2024 01:07