StoryEditor

Cukor už nie je len sladidlo

09.02.2006, 23:00
Newyorská analytička Judy Ganesová už vetrí pokles. Pokles cien "bieleho zlata", ktoré sú najvyššie za posledných dvadsaťpäť rokov. "Už pätnásť centov za libru (0,454 kg) som považovala za premrštenú sumu - dnes stojí tá istá libra cukru 18 centov."

Newyorská analytička Judy Ganesová už vetrí pokles. Pokles cien "bieleho zlata", ktoré sú najvyššie za posledných dvadsaťpäť rokov. "Už pätnásť centov za libru (0,454 kg) som považovala za premrštenú sumu - dnes stojí tá istá libra cukru 18 centov." Ganesová nie je jediná odborníčka, čo si myslí, že na svetovom trhu s cukrom treba v blízkom čase rátať s korekciou smerom nadol.
Na druhej strane je potrebné uviesť i to, že tento názor má aj svojich oponentov. Na trhu sú aj "fundamentalisti", ktorí si myslia, že makroekonomické údaje hovoria aj naďalej skôr v prospech rastu cien tejto komodity. Spomienky na 70. roky ešte nie sú celkom zabudnuté. Vtedy stála libra cukru až 60 centov.
"Cukor dnes už väčšina ekonómov považuje za energetickú surovinu," tvrdí Anna Prendergastová, poradkyňa newyorskej agentúry Man Financial. Nemá pritom na mysli cukor ako jeden zo základných druhov potravín, ale cukor ako alternatívnu energetickú surovinu. V Brazílii sa už bežne používa na výrobu etanolu, ktorý sa používa ako palivo pre spaľovacie automobilové motory - čistý alebo zmiešaný s benzínom. Podiel nových predaných áut, ktoré už majú príslušne upravený motor, dosahuje v tejto juhoamerickej krajine 70 percent. Veľký záujem o uvedenú technológiu prejavuje aj Japonsko, Južná Kórea a Taiwan.
A netreba zabúdať, že Brazília je najväčším producentom i exportérom cukru na svete. Pravda, čím viac etanolu vyrába, tým menej cukru exportuje - a v kombinácii s nižšou úrodou vznikajú podmienky, ktoré ovplyvňujú ceny rozhodujúcim spôsobom. "Po prvýkrát od roku 2000 brazílsky export cukru klesne - z vlaňajších 17,2 mil. ton asi na 16,5," predpovedá Toby Cohen, odborný pracovník londýnskej firmy Czarnikov, špecializovanej na obchod s cukrom. K tomu sa pridáva aj klesajúci export z krajín Európskej únie. Ak ešte donedávna prekračoval hranicu 7,5 mil. ton, Cohen varuje, že do roku 2007 klesne až na 1,5 mil. ton.
Experti uvádzajú i ďalšie dôvody, ktoré svedčia skôr v prospech vysokých cien cukru. Slabú úrodu hlási ďalší veľký producent Thajsko, kým indický trh sa len zotavuje po dvoch rokoch sucha. Americké zásoby cukru sa zase znížili kvôli hurikánu Katrina. Súčasne sa zvyšuje spotreba uvedeného sladidla v Číne. Čoraz viac cukru dováža Pakistan a Indonézia.
"Svetová produkcia cukru zaostáva za spotrebou už tretí rok za sebou," poznamenáva Kona Haqueová z výskumného ústavu EIU. Podľa nej sa situácia zlepší až o dva-tri roky, ale aj to len podmienečne. V sezóne 2005/2006 sa na celom svete vyrobí asi 143,8 mil. ton cukru - spotreba je však vyššia o 3,4 mil. ton. Aj keď by produkcia do dvoch rokoch mala vzrásť na 150,3 mil. ton, deficit zostane, len sa zmenší na odhadovaných 2,5 mil. ton. Judy Ganesová sa obáva, že dovtedy si budú ruky šúchať radosťou aj špekulanti na celom svete. (hn/gaf)

01 - Modified: 2003-02-13 07:59:13 - Feat.: 0 - Title: Posledná dedička prekliatej dynastie 02 - Modified: 2003-02-13 08:06:47 - Feat.: 0 - Title: Dynastia Onassisovcov 03 - Modified: 2003-02-13 08:23:18 - Feat.: 0 - Title: Do sejfov ukladáme aj diskety
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 04:29