StoryEditor

Dolár stráca pôdu pod nohami

27.11.2006, 23:00
Americkému doláru sa v poslednom období príliš nedarí. Značné straty utrpel minulý týždeň, keď sa oslabil oproti ostatným hlavným svetovým menám. Kurz oproti euru sa prvýkrát v tomto roku vyšplhal nad úroveň 1,30 USD/EUR.

Americkému doláru sa v poslednom období príliš nedarí. Značné straty utrpel už minulý týždeň, keď sa oslabil oproti ostatným hlavným svetovým menám. Oproti euru za týždeň stratil viac ako dve percentá a kurz oboch mien sa prvýkrát v tomto roku vyšplhal nad úroveň 1,30 USD/EUR. Trend oslabovania sa nezastavil ani na začiatku nového týždňa. Oproti euru sa znehodnotil v priebehu pondelkového obchodovania až nad 1,31 USD/EUR a dosiahol najnižšiu úroveň za posledných 20 mesiacov, oproti japonskému jenu to bolo trojmesačné minimum. Čo teda spôsobilo, že americká mena stráca svoj lesk?
Atraktivitu menia úroky
Keďže na dolár vplýva veľmi veľa faktorov, je dosť komplikované vybrať jeden hlavný. Momentálne sú za jeho oslabovaním úroky. Zatiaľ čo za Atlantikom sa vyše dvojročná séria zvyšovania úrokových sadzieb skončila, v Európe a v Japonsku sa so zdražovaním peňazí počíta naďalej. Práve neustále rastúce úroky boli hlavným motorom spevňovania dolára, presnejšie povedané od júna 2004 ho držali nad vodou. Tým, že ostatné svetové ekonomiky sadzby zvyšujú a Američania nie, znižuje sa rozdiel v úročení ich mien, a tým stráca dolár na atraktivite. Americké úroky už od leta stagnujú na úrovni 5,25 percenta, európske sa vyšplhali na tri percentá a ďalším očakávaným zvýšením sa takzvaný úrokový diferenciál zníži. Nahrávajú tomu aj pozitívne makroúdaje, ktoré poukazujú na oživenie európskej ekonomiky. Tie spolu s komentármi predstaviteľov Európskej centrálnej banky (ECB) podporovali očakávanie, že rast úrokových sadzieb v eurozóne bude pokračovať aj v budúcom roku.
"Otázkou je, či je ekonomika eurozóny skutočne tak silná, aby si takýto pevný kurz mohla dovoliť. Navyše kurz nad 1,30 USD/EUR znižuje potrebu zvyšovať úrokové sadzby v Európe, pretože bude mať sám osebe aj bez sadzieb pozitívny vplyv na infláciu. Myslím si preto, že investori sa silného kurzu zľaknú a dočkáme sa dočasnej korekcie, teda oslabenia eura. V každom prípade to dlhodobo má dolár ,nahnuté´. Investori sa mu vyhýbajú a v najbližších mesiacoch sa to pravdepodobne výrazne nezmení," vysvetľuje Vladimír Pikora z Next Finance.
Výmena pozícií
Doláru sa momentálne nedarí, ružovo to s ním nevyzerá ani v ďalších mesiacoch. Zatiaľ čo v Európe sa očakáva sprísňovanie menovej politiky, v Spojených štátoch sa čoraz viac špekuluje o znížení sadzieb, čo môže rozdiely ešte výraznejšie znížiť. Navyše rast americkej ekonomiky sa na rozdiel od európskej spomaľuje. Je to výsledok sedemnástich zvýšení sadzieb za sebou, čo síce prinieslo ovocie v zabrzdení inflácie (s pomocou lacnejšej ropy), ale zároveň spomalilo hospodársky rast. Pokiaľ sa v najbližších mesiacoch potvrdí, že sa americká ekonomika bude pohybovať pod svojím potenciálom, v priebehu druhého štvrťroka budúceho roka očakávam, že Fed zníži sadzby zo súčasných 5,25 % najskôr na 5,00 a potom na 4,75 percenta," myslí si Pikora. Úrokový diferenciál bude podľa neho hrať v prospech eura ešte šesť až deväť mesiacov. ECB bude čoraz viac čeliť výhradám európskych politikov v súvislosti s rastom úrokov a silného eura. Napríklad Francúzov čakajú na budúci rok voľby a mnohí politici budú zrejme problémy ekonomiky zvaľovať na euro.
Karty môže zamiešať aj Ázia
Doláru neprospeli ani správy o tom, že viaceré ázijské banky plánujú rozšíriť svoje devízové rezervy o iné meny, na úkor americkej. Najnovšie k prepadu dolára prispeli vyjadrenia čínskej centrálnej banky, že by mohla diverzifikovať svoje devízové rezervy, keďže držať priveľa rezerv v dolároch môže byť kvôli oslabovaniu americkej meny rizikom. Podobné špekulácie pritom stáli za rekordným posilnením eura oproti doláru na 1,36 USD/EUR pred dvoma rokmi.Treba dodať, že čínske devízové rezervy sú najväčšie na svete v objeme približne bilión dolárov.
Výhľad pre dolár tak nie je najlepší. Európanov však môže tešiť fakt, že z toho môžu profitovať ich meny. Investori sa totiž zbavujú dolárov a nakupujú iné meny, väčšinou z rozvíjajúcich sa ekonomík. Zvýšený záujem tak môže ešte viac podporiť aj stredoeurópske meny vrátane slovenskej koruny.
Slabý dolár zdražuje zlato
Kurz dolára nesledujú iba devízoví obchodníci, silný vplyv má aj na komoditné trhy. Predovšetkým zlato sa hýbe opačným smerom ako dolár. "Očakávané oslabovanie dolára zvyšuje cenu žltého kovu. Obchoduje sa v americkej mene a jej oslabenie zatraktívňuje žltý kov v očiach zahraničných investorov," vysvetľuje Michal Májek, analytik Fimex Capital. V tomto roku zlato zdraželo už o 24 percent.

01 - Modified: 2003-04-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dlhopisom investičná bublina nehrozí
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
28. apríl 2024 15:42