StoryEditor

Česko má defláciu a pomalý rast HDP

09.09.2003, 00:00

Spotrebiteľské ceny sa v Českej republike v auguste oproti júlu znížili o 0,2 percenta a medziročne klesli o 0,1 percenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ).
Najnovšie údaje o medziročnom indexe spotrebiteľských cien sa od odhadu Českej národnej banky (ČNB) odchýlili o 0,3 percentuálneho bodu. Podľa hovorkyne ČNB Alice Frišaufovej je to dôsledok poklesu hladiny cien potravín, zvlášť výrazný bol sezónny pokles cien ovocia a zeleniny.
"Ostatné ceny -- regulované ceny a tzv. korigovaná inflácia -- sa v auguste vyvíjali v súlade s júlovou predikáciou centrálnej banky," uviedla hovorkyňa na margo ich nulového rastu.
Ako informoval ČSÚ, v auguste sa zvyšovali iba ceny mäsa a pohonných látok. Ceny tovarov v auguste medziročne klesli o 1,2 percenta, ceny služieb však vzrástli medziročne o 2,1 percenta.
Inflácia za posledných 12 mesiacov oproti priemeru inflácie za 12 predchádzajúcich mesiacov dosiahla 0,1 percenta, informoval ČSÚ.
Štatistici dnes v Prahe zverejnili aj výsledky tempa rastu HDP za druhý štvrťrok 2003. Kým za prvý kvartál HDP vzrástol o 2,4 percenta, druhý štvrťrok priniesol rast HDP na úrovni iba 2,1 percenta. Za prvý polrok sa očakával rast HDP 2,06 percenta, v skutočnosti bol 2,3 percenta.
Podľa podpredsedu ČSÚ Jiřího Křováka, vzhľadom na vývoj v Nemecku a ďalšie faktory existuje predpoklad, že tempo rastu HDP v ČR už dosiahlo svoje dno. Šéf štatistikov Jan Fischer dnes upozornil na negatívny vývoj: kým mzdy a platy rástli v 2. štvrťroku o 5,4 percenta, produktivita práce sa v Česku zvýšila len o 2,9 percenta. (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
26. apríl 2024 13:21