StoryEditor

Komoditné trhy zaznamenali rast cien

20.06.2005, 00:00

Počas predchádzajúceho týždňa zaznamenali viaceré komoditné trhy výrazné nárasty cien. Je zrejmé, že na trhoch prevažovali obchodníci s býčím sentimentom. Najzaujímavejší vývoj bol v súvislosti s dolárom a drahými kovmi -- medzi týmito trhmi dlhodobo existovala vysoká negatívna korelácia, ktorá je však v poslednom období výrazne narušená. Preto bolo možné sledovať zaujímavý jav -- nárast ceny zlata pri posilňujúcom sa americkom dolári. Zlato začínalo týždeň na úrovni 429 USD za trojskú uncu, ale koncom týždňa žltý kov pokoril dôležité technické úrovne a atakoval cenu 440 USD/tr. oz, čo predstavuje jeho 6-týždenné maximum. Dôvodom je zvýšený fyzický dopyt po žltom kove, ktorý vo svete medziročne vzrástol o viac ako štvrtinu.
V podobnom duchu sa obchodovalo aj so strategicky dôležitou ropou, ktorej hodnota sa opäť priblížila k historickým maximám. Cena čierneho zlata vzrástla v priebehu uplynulého týždňa takmer o päť dolárov. Augustové dodávky ropy otvárali začiatok týždňa na úrovni 54,68 USD/barel a následne sa trh posilnil až nad úroveň 59 USD/barel. Tento pohyb znamená pre investora v peňažnom vyjadrení zisk skoro päťtisíc dolárov na jeden kontrakt. Spomínaný vývoj však nebol spôsobený zasadaním OPEC-u v stredu, kde sa krajiny tohto kartelu dohodli zvýšiť oficiálnu dennú produkciu na úroveň 28 miliónov barelov, keďže týmto iba "zlegálnili" existujúcu nadprodukciu. Investori sa obávajú skôr nedostatku ropných produktov v USA pre koncových spotrebiteľov, pretože dopyt po benzíne, nafte a ďalších produktoch kvôli motoristickej sezóne ďalej rastie, ale rafinérie už teraz bežia takmer na plný výkon.
Intenzívne obchodovanie prežilo aj kakao, ktoré otváralo týždeň na úrovni 1 400 dolárov za tonu. V priebehu týždňa však vyšli správy o skomplikovaní odzbrojovacieho procesu na Pobreží Slonoviny, kde sa pestuje skoro polovica globálnej produkcie tejto komodity. Investori začali okamžite zatvárať svoje krátke pozície a v priebehu pár dní vyrazila cena kakaa prudko hore a zastavila sa až tesne pod úrovňou 1550 USD/tonu, odkiaľ sa mierne odrazila. Potenciálny týždenný zisk pre investora na trhu s kakaom tak predstavoval 1 500 dolárov.
Porovnateľné možnosti profitovať poskytoval aj trh so sójou. Na tejto komodite stále trvá rastúci trend, ktorý je podporovaný suchom a stále sa šíriacou ázijskou hrdzou v štátoch amerického stredozápadu. Sója koncom týždňa prerazila psychologicky dôležité úrovne na 700 centoch za bušel a čo je dôležitejšie, dokázala nad touto úrovňou aj ukončiť piatkové obchodovanie. To zvyšuje pravdepodobnosť ďalšieho rastu jej ceny aj v nadchádzajúcich dňoch.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
07. máj 2024 15:13