StoryEditor

Prudhoe Bay pracuje na plný výkon

19.10.2006, 00:00

Najväčšie americké ropné pole v Prudhoeskej zátoke na Aljaške opäť pracuje na plný výkon. Minulý týždeň sa v dôsledku zlého počasia ťažba ropy znížila na menej ako 35-tisíc barelov ropy. V súčasnosti denná produkcia dosahuje 350-tisíc barelov (1 barel = 159 l), čo je toľko ako pred výpadkom. "Ťažba sa od minulého piatka postupne zvyšuje. Očakávame, že v najbližších dňoch sa priblíži 400-tisícom barelov," povedal pre agentúru Bloomberg hovorca ropného koncernu BP Steve Rinehart.
Nepriaznivé podmienky
Počas minulotýždňovej búrky vietor s rýchlosťou vyššou ako sto kilometrov za hodinu zaniesol blatom keramické izolátory na elektrických rozvodoch. V dôsledku toho nastal nedostatok elektrického prúdu v celej oblasti a ťažba sa musela obmedziť na jednu desatinu normálneho výkonu. V inej časti ropovodu sa kvôli prudkým dažďom prerušilo elektrické vedenie k niektorým terminálom, ktoré sa potom nedali ovládať na diaľku. Z bezpečnostných dôvodov sa časti potrubia museli odstaviť. Následne pracovné čaty situáciu riešili v ťažkoprístupnom teréne. Stalo sa to ani nie mesiac po tom, ako ropný koncern obnovil ťažbu ropy a zemného plynu po augustovom zastavení produkcie. V lete totiž musela spoločnosť BP zatvoriť pole v dôsledku úniku ropy kvôli skorodovanému potrubiu. Pre rovnaký nedostatok prerušili ťažbu v Prudhoeskej zátoke už v marci.
Ceny sa nepohli
Zatiaľ čo v auguste zatvorenie poľa prispelo k rastu cien čierneho zlata na komoditných burzách, na nedávny výpadok trhy nereagovali. Predstavitelia spoločnosti sa totiž poponáhľali s ubezpečením, že posledné problémy nemajú nič spoločné so stavom a vekom ropovodu, ale sú výlučne dielom zlých poveternostných podmienok. Rovnako bez väzby na cenu ropy ostal aj nábeh ropného poľa na plný výkon.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
17. jún 2024 12:46