StoryEditor

So 120 emisiami sa odvčera neobchoduje

17.06.2003, 00:00
Autor:
SITASITA

Burza cenných papierov v Bratislave (BCPB) pozastavila odvčera obchodovanie na regulovanom voľnom trhu so 120 emisiami cenných papierov 114 emitentov. Emitenti totiž nesplnili ročnú informačnú povinnosť za rok 2002. Vyplýva to z údajov zverejnených BCPB. Medzi emisiami, s ktorými sa od pondelka nemôže na burze obchodovať, sú napríklad akcie QBE poisťovne, Nováckych chemických závodov, Prvej strategickej a banskobystrického Drukosu. Emitenti akcií si musia informačnú povinnosť na burze splniť najneskôr do troch mesiacov, inak BCPB ich emisie vyradí z obchodovania na voľnom trhu. Ak si emitenti cenných papierov splnia informačnú povinnosť včas a doručia burze potrebné doklady, BCPB obnoví obchodovanie s ich emisiami.
Podľa zákona o cenných papieroch je emitent cenného papiera povinný burze cenných papierov predložiť polročnú aj ročnú správu o hospodárení spoločnosti. Ročná správa pritom musí obsahovať účtovnú uzávierku overenú audítorom, správu o finančnej situácii, údaje o rozdelení zisku a tiež informáciu o očakávanej hospodárskej a finančnej situácii v nasledujúcom kalendárnom roku. Údaje uvedené v správe musia byť úplné, pravdivé a vecne správne. Polročnú správu musí emitent uverejniť do dvoch mesiacov po skončení kalendárneho polroka a ročnú najneskôr do piatich mesiacov po uplynutí kalendárneho roka.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
26. apríl 2024 12:49