StoryEditor

Akciové trhy ovplyvnili centrálne banky

10.04.2006, 00:00

Takmer celý minulý týždeň trhy pokračovali v pozitívnom duchu z minulých mesiacov. Predchádzajúce zverejnené solídne makroekonomické dáta dávali priestor na rast a indexy v Amerike, Európe a v Japonsku atakovali rekordné úrovne. Zamestnanosť v USA v marci vzrástla o 211000 a súčasne miera nezamestnanosti klesla na 4,7 percenta. Obe čísla boli lepšie ako sa očakávalo, trhy však zasiahli obavy, že vďaka tomuto vývoju sa vlna zvyšovania úrokových sadzieb neskončí a reagovali výpredajom podľa známeho hesla "Sell the News", pričom tak zmazali celý predchádzajúci pozitívny vývoj. Najcitlivejšie reagovali malé a stredne veľké spoločnosti. Hlavné americké indexy takisto v piatok vymazali svoje celotýždňové zisky a prepadli sa na hodnoty, kde končili predchádzajúci týždeň.
S&P 500 skončil bez zmeny na 1295, DJIA získal 0,1 percenta na 11120 a tradične najviac volatilný technologický index Nasdaq si odpísal -0,1 percenta na 2339, aj keď ešte v priebehu piatku atakoval niekoľkoročné maximá. Spoločnosť APPLE v stredu zverejnila informáciu o novom softvére, ktorý umožňuje počítačom MAC s procesorom Intel pracovať na báze operačného systému Windows. Po zverejnení tejto správy vyleteli akcie Apple zo 61 dolárov na maximum 72 dolárov vo štvrtok, v piatok ich však zasiahol výpredaj a skorigovali o dve percentá na 69,8 dolára za akciu.
Európske trhy podporila Európska centrálna banka aj Bank of England. Obe ponechali úrokové sadzby na nezmenenej úrovni 2,5, resp. 4,5 percenta, čo pomohlo DAXu aj FTSE 100 celý týždeň udržať sa nad hranicou 6000. Závislosť od amerických trhov sa znova preukázala v posledných hodinách piatkového obchodovania, DAX sa prudko prepadol na 5953 s týždennou stratou -0,29 %, FTSE 100 však po výpredaji ešte zvládlo uzavrieť v zelených číslach na 6026 s týždenným ziskom 1 percento. Francúzsky index CAC 40 si po piatkovom výpredaji a pretrvávajúcich protestoch proti zmenám na trhu práce odpísal dokonca -0,9 percenta na 5175 bodov. Proti trendu sa vybrali napríklad akcie ThyssenKrupp AG, ktoré narástli po správe o rozšírení svojich aktivít na americkom trhu a po zvýšení ich cieľovej ceny od Credit Suisse.
Japonský trh v dôsledku rozličných časových pásiem už nebol zasiahnutý piatkovým výpredajom v Amerike, a tak index Nikkei mohol celý týždeň uzavrieť s ďalším, veľmi pôsobivým nárastom o 2,95 percenta na 17536. Rastu pomáhali najmä bankové tituly, ktoré aj v dôsledku plánovaného zvyšovania úrokových sadzieb očakávajú tento rok vysoký rast ziskov a akcie z technologického sektora, ktoré podporil americký Nasdaq.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 08:25