StoryEditor

Predčasné splatenie úveru? Len za poplatok

29.03.2007, 00:00
Európska únia uvažuje nad zmenou v spotrebných úveroch. Podľa pripravovanej smernice by klient banky mal mať nárok na predčasné splatenie úveru bez ďalších poplatkov.

Európska únia uvažuje nad zmenou v spotrebných úveroch. Podľa pripravovanej smernice by klient banky mal mať nárok na predčasné splatenie úveru bez ďalších poplatkov. Zatiaľ čo Európska komisia chce poplatky za predčasné splatenie zrušiť, jediná banka na Slovensku, ktorá túto službu doteraz poskytovala zadarmo, poplatky zavádza.

Slovenská realita
Od pondelka si na nový poplatok budú musieť zvyknúť už aj klienti VÚB banky. "Nejde o žiadnu sankciu, ale iba o pokrytie nákladov, ktoré nám vznikajú," konštatuje hovorkyňa banky Alena Walterová. "Chceli sme byť prví, kto na Slovensku ponúkne tento komfort bežný na vyspelých bankových trhoch a mysleli sme si, že ostatné banky nás budú nasledovať. Žiaľ, nestalo sa, a my sme sa tak dostali do nevýhody v porovnaní s konkurenciou," povedala Walterová a ďalej zdôraznila, že pri hypotekárnom úvere naďalej zostáva možnosť úver predčasne splatiť bez poplatku.

Schválenie v nedohľadne
V praxi by nová smernica mala znamenať, že pri pôžičkách s menej ako ročnou fixáciou úrokovej sadzby nebudú môcť banky inkasovať žiadne poplatky od klienta za ich predčasné splatenie. Podľa pôvodného návrhu smernice má spotrebiteľ právo splatiť úver predčasne kedykoľvek v priebehu trvania zmluvy a má pritom aj nárok na "spravodlivé zníženie nákladov na úver". Na Slovensku by sa toto opatrenie týkalo väčšiny poskytovaných spotrebných úverov.
K návrhu stále odznievajú kritické hlasy. "Povinnosť uhradiť poplatok v prípade predčasného splatenia je istou formou sankcie pre klienta, ktorá je dohodnutá medzi zmluvnými stranami z dôvodu porušenia zmluvných povinností. Riešenie vidíme skôr v určení výšky alebo spôsobu určenia výšky oprávnenej sankcie zo strany banky," hovorí Jozef Humenský z ČSOB. Schválenie smernice v najbližšom čase nevidí výkonný riaditeľ Slovenskej bankovej asociácie Ladislav Unčovský veľmi reálne. "Pôvodne mala byť smernica už dávno schválená, ale myslím si, že sa tak nestane ani v tomto polroku," dodáva Unčovský. Podľa neho majú k navrhovanej smernici stále výhrady niekoľkí ministri financií štátov únie a táto otázka tak ostáva stále otvorená.

"Spravodlivé" poplatky
Možnosť predčasného splatenia bez ďalších sankcií je pre klienta veľmi výhodná. Pre banky už menej. Vznikajú im totiž ďalšie náklady, a preto majú proti navrhovanej smernici výhrady. Na to, aby banke v budúcnosti ostalo právo účtovať sankčné poplatky, pritom stačí iba úprava textu zmluvy o úvere, ktorú s klientom uzavrie. Sankčné poplatky však budú musieť byť "spravodlivé a objektívne", teda také, ktoré zohľadňujú náklady veriteľa, ktoré sú s predčasným splatením spojené a zároveň "zohľadňujú záujmy oboch zmluvných strán". Pomôcť by malo aj to, že výšku poplatkov, ktoré môžu žiadateľovi o úver vzniknúť v prípade predčasného splatenia, budú banky musieť povinne uvádzať priamo v úverovej zmluve.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
12. máj 2024 06:40