StoryEditor

NYSE čakajú historické zmeny

07.12.2005, 23:00

Členovia New York Stock Exchange (NYSE), najväčšej burzy na svete, v utorok hlasovali za zlúčenie s elektronickým obchodníkom Archipelago Holdings Inc. Ide o jednu z najväčších zmien v 213-ročnej histórii burzy. Akcie novej spoločnosti NYSE Group Inc. sa začnú verejne obchodovať a firma sa zmení z doterajšej neziskovej formy na ziskovú.
Novovzniknutá spoločnosť bude na elektronickej tabuli burzy obchodovaná pod kódom NYX. Jej trhová kapitalizácia podľa aktuálnych cien dosiahne 9,6 miliardy dolárov. V čele novej spoločnosti zostane výkonný riaditeľ NYSE John Thain a k jedenástim členom Rady riaditeľov NYSE sa pripoja ďalší traja z firmy Archipelago.
Snaha burzy o posilnenie svojej obrany proti kritikom prevzatia firmy Archipelago v ostatných mesiacoch vyústila do prudkého rastu ceny členstva v NYSE. Cena za kreslo na newyorskej burze lámala rekordy od apríla, keď sa Wall Street dozvedela o zamýšľanej synergii NYSE a elektronického obchodníka. Vyšplhala sa na rekordné 4 milióny dolárov za kreslo, takže od roku 2004 stúpla takmer štvornásobne. Skupina členov NYSE medzitým brojila proti fúzii s firmou Archipelago. Vzbúrenci na čele s Williamom Higginsom podali na manhattanskom súde sťažnosť na firmu Goldman Sachs za údajné oklamanie investorov pri výkone jej poradenskej funkcie. Žiadali, aby súd pozastavil hlasovanie o akvizícii, ktoré sa konalo práve v utorok. Goldman sa podľa nich ocitla v konflikte záujmov, keďže bola v role poradcu tak pri NYSE, ako aj pri spoločnosti Archipelago. Podľa výkonného riaditeľa burzy NYSE Johna Thaina s handlovaním o kreslá chcú skončiť 31. decembra, uviedla agentúra Reuters. Každý z členov NYSE z obchodu získa 300 tis. dolárov a podiel na 70-percentnom vlastníctve NYSE Group. Zvyšných 30 % ostane v rukách podielnikov Archipelago.
Zlúčenie je snahou NYSE o upevnenie svojej vedúcej pozície. Kritici videli slabiny NYSE v zastaranom spôsobe obchodovania cez tzv. centrálny parket. Neoddeliteľnou súčasťou NYSE je tzv. DOT systém (Designated Order Turnaround). Počítačový program umožňuje investorom prijímať potvrdenia pokynov, ktoré nadiktovali maklérovi. Tento systém vznikol kvôli rozvoju obchodovania investorov prostredníctvom on-line brokerských firiem. Archipelago, naopak, je otvorený, kompletne elektronický burzový systém v americkom Chicagu. Od svojho spustenia v roku 1997 sa zaradil do päťky najsilnejších sietí ECN (Electronic Communications Network) po boku systémov Instinet, The Island, Redi (Spear, Leeds & Kellogg) či B-trade (Bloomberg Tradebook). ECN je mimoburzový elektronický obchodný systém pre párovanie navzájom si vyhovujúcich obchodných pokynov, ktorý v sieti ECN hľadá zhodu medzi konkrétnym dopytom (Ask) a ponukou (Bid) a nenecháva túto úlohu na tzv. tvorcov trhu.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. máj 2024 00:09