StoryEditor

Pokles koruny prial fondom

16.01.2007, 23:00

Dobré výsledky zahraničných akciových fondov umocnila aj slabnúca koruna.
Americké akciové trhy sa minulý týždeň zbavili negatívnej nálady, s ktorou začali nový rok a obrátili sa k silnému rastu. Najväčšie zisky opäť zaznamenali technologické akcie, index Nasdaq získal viac ako tri percentá. Sektoru pomohlo zvýšené odporúčanie polovodičových titulov a počítačových akcií. Z makroekonomických údajov potešili najmä silné decembrové maloobchodné tržby, ktoré sú predpokladom zlepšeného odhadu koncoročného HDP. Výsledok druhého obchodného týždňa bol teda kladný a preniesol sa aj do výkonnosti podielových fondov amerických akcií. Tie získali v priemere 2,9 percenta.
Akcie západoeurópskeho regiónu minulý týždeň taktiež mierili nahor a zhodnotili sa zhruba o 1,7 percenta. Zaostával však britský trh. Jeho výkonnosť výrazne spomalila Bank of England, ktorá neočakávane zvýšila základnú úrokovú sadzbu na hladinu 5,25 percenta. Zhodnocovanie sa akciových trhov západoeurópskeho regiónu privítala skupina fondov orientovaná na tento región. Dokázala sa zhodnotiť o 1,7 percenta.
Stredoeurópske akciové trhy začali týždeň silnou korekciou, ktorá však netrvala dlho a akcie opäť nabrali kladný smer. Ich zisky však boli relatívne nízke, čo sa v konečnom dôsledku prejavilo v jednopercentnej negatívnej výkonnosti podielových fondov stredoeurópskych akcií.
Svetovým dlhopisom sa po kladnom úvodnom tohtoročnom týždni prestalo dariť, keďže je dlhodobou tradíciou, že správy, ktoré povzbudzujú akciový trh, sa na cenách dlhopisov odrážajú väčšinou negatívne. Tak to bolo aj počas minulého týždňa. Predpoklad, že hrubý domáci produkt Spojených štátov sa najmä vďaka silno rastúcim maloobchodným tržbám môže vyvíjať lepšie ako sa očakávalo, totiž centrálnej banke naďalej necháva voľnú ruku pri udržiavaní prísnej menovej politiky, čo výnosovú krivku amerických dlhopisov posunulo nahor o dvanásť bodov. Podobne sa obchodovali aj európske dlhopisy. Komentár Európskej centrálnej banky o sadzbách, ktoré sú vraj zatiaľ, posunul ceny dlhopisov do mínusu. To sa prejavilo vo výkonnosti eurových dlhopisových fondov. Tie sa zhodnotili o necelého 0,2 percenta, za čím však stál mierny pokles koruny oproti euru. Rovnaký faktor prispel k 1,1-percentnému rastu dolárových dlhopisových fondov.
Slovenská koruna sa minulý týždeň obrátila k miernemu poklesu. Stojí za ním najmä fakt, že centrálna banka už druhý raz v tomto roku neakceptovala celý repo tender, čím sa snaží zabrániť korune v ďalšom raste. Z makroekonomických správ bola dôležitá inflácia, ktorá mierne prekonala očakávania analytikov a skončila na úrovni 4,2 percenta. Veľmi slabá však bola bilancia zahraničného obchodu, pod ktorú sa negatívne podpísal prekvapivo silný import.
Výnosová krivka slovenských štátnych dlhopisov minulý týždeň vzrástla po celej svojej dĺžke. Hoci fakt, že NBS zamieta repo tender, zvyšuje pravdepodobnosť poklesu základnej úrokovej sadzby, vyššia než očakávaná koncoročná inflácia tomuto kroku nenasvedčuje. Na trhu teda bude naďalej aj v najbližších dňoch rásť nervozita, ktorá sa aj minulý týždeň preniesla do 0,1-percentného poklesu skupiny korunových dlhopisových fondov.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 16:51