StoryEditor

Kríza hypotekárneho trhu sa neskončí rýchlo

20.08.2007, 00:00
Autor:
TASRTASR

Prezident Národnej banky Švajčiarska Jean-Pierre Roth nepredpokladá, že sa kríza amerického hypotekárneho trhu skončí rýchlo. Napriek chaosu na finančných trhoch sa však švajčiarska ekonomika úspešne rozvíja. "Neuveriteľné sa stalo v Spojených štátoch skutočnosťou," povedal Roth v rozhovore pre dnešné vydanie denníka Neue Zürcher Zeitung. Pokiaľ ide o vplyv krízy na Švajčiarsko, dodal, že "informácie, ktoré máme v tejto chvíli k dispozícii, vykresľujú našu situáciu optimisticky". Rozvoj švajčiarskej ekonomiky je dynamický a spočíva na silnom a širokom zázemí, "aj keď v druhej polovici roka musíme rátať s jeho pomalším vzostupom". Poukázal na to, že finančný sektor zrejme prispeje k výsledkom ekonomiky v tomto roku menšou mierou než v minulosti.
Roth ľutuje, že ku kríze na úverovom trhu nedošlo už pred rokom. "Čím skôr sa začne nesprávny vývoj korigovať, tým ľahšie sa dá problém zvládnuť," konštatoval. Podľa neho je neuveriteľné to, že v Spojených štátoch dostávali úvery ľudia, ktorí nemali ani potrebný príjem, ani majetok, ktorým by mohli kryť dlžobu. Potom sa tieto nezdravé úvery posúvali ďalej, menili sa na štruktúrované produkty a dávali na ne pečiatky spoľahlivosti. "A teraz vidíme, že pre takéto papiere nejestvuje nijaký trh," povedal bankár. V súčasnosti sa prihlásila k slovu realita. Tá vedie k masívnym stratám a vyžaduje si aj obete. Rothovi je jasné, že centrálne banky nemôžu zachraňovať súkromné investičné fondy a hypotekárne ústavy, ale musia sa postarať, aby fungoval systém zabezpečovania likvidity.
V Nemecku musia už druhýkrát v krátkom čase poskytovať niekoľkomiliardovú záruku na úvery banke, ktorá sa angažovala na americkom hypotekárnom trhu. Ide o krajinskú banku Saska, Sachsen LB.
Sachsen LB založila v roku 2004 účelový investičný fond Ormond Quay. Podľa informácií jej vedenia, od hypotekárnych ústavov nakupovala obligácie s najvyššou bonitou (AAA). Údajne mali byť dostatočne zabezpečené aj v prípade výpadkov na tomto trhu. Avšak súčasná kríza na americkom úverovom trhu vedie k tomu, že teraz takmer nikto nekúpi ani cenné papiere hypotekárnych ústavov, ktorých bonita je vysoká. Portfólio banky ešte v júni pozostávalo z 82 percent z cenných papierov trhu s nehnuteľnosťami.
Sachsen LB odviedla do fondu Ormond Quay podľa nepotvrdených údajov 17,5 miliardy dolárov, v prepočte 441,6 miliardy slovenských korún.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
24. apríl 2024 11:32