StoryEditor

Novinky prinášajú riziko

19.11.2007, 23:00
Silné ekonomické základy by mali pomôcť európskej ekonomike relatívne dobre zvládnuť turbulencie na finančných trhoch. Ak by problémy pretrvávali, dosah na hospodársky rast bude zvládnuteľný.

Odkazuje to Medzinárodný menový fond vo svojej najnovšej správe týkajúcej sa ekonomického výhľadu Európy. Na druhej strane fond pripomína, že ekonomický rast sa v roku 2008 spomalí a identifikuje množstvo rizík, ktoré ho budú sprevádzať.

Rozvíjajúci sa majú výhodu
Nedávne turbulencie na finančných trhoch sa prekvapujúco dotýkajú viac vyspelých krajín ako rozvíjajúcich sa. "I napriek relatívne vysokej vonkajšej zraniteľnosti, rozvíjajúca sa Európa vo väčšine prípadov zostala nepoškodená finančnými turbulenciami, pretože je menej závislá od medzibankových trhov a zložitých finančných produktov," konštatuje správa. Napriek tomu riziko pre rozvíjajúcu sa Európu tiež vzrástlo, najmä v krajinách financujúcich veľkú nerovnováhu bežného účtu pomocou pôžičiek od zahraničných bánk. Pozitívom môže byť, že výkyvy môžu predznamenať zdravú korekciu predchádzajúceho rastu, pričom sa zlepší úverová disciplína a pomôžu sa znížiť externé nerovnováhy.

Inovácie pod drobnohľadom
Nedávne udalosti podčiarkujú potrebu reformy finančného sektora. Nové finančné produkty, ktoré využívajú medzery vo finančnom dohľade, sa môžu ukázať ako problematické a vyžadujú ďalšie skúmanie. Znamená to, že finančné inovácie budú dôležitým zdrojom lepšej výkonnosti, pričom na druhej strane treba posilniť zásady obozretnosti, siete finančnej bezpečnosti a mechanizmy krízových riešení.
Finančné inovácie a integrácia významne zmenili finančnú mapu Európy. Klienti a podniky profitujú z rozširujúcich sa možností financovania a investovania. Výhody sú zrejmé v rýchlej konvergencii príjmov v mnohých krajinách rozvíjajúcej sa Európy. Rapídna finančná inovácia a integrácia však prinášajú riziko, ktoré má tendenciu šíriť sa rýchlo za hranice.
Konkurencieschopné a diverzifikovanejšie finančné systémy lepšie rozdeľujú riziko a umiestňujú zdroje do sektorov s vysokým potenciálom rastu. Získavajú krajiny, ktoré sa dostali najďalej vo využívaní vzájomne sa doplňujúcich funkcií bankového a trhového financovania.
Posledné udalosti varujú, že finančná inovácia zvyšuje riziko vznikajúce z medzier v zásadách obozretnosti. Znamená to, že účastníci trhu a regulátori musia vyvinúť záruky, aby výhody inovácií neprichádzali spolu s dodatočným rizikom. "Preto je potrebné zlepšiť modely ocenenia rizika, riadenie rizika trhu a likvidity a transparentnosť procesu schvaľovania pôžičiek a hodnotenie rizika protistrany.

Ak budú problémy pokračovať
Finančné turbulencie zvýraznili riziko rozvinutia globálnej nerovnováhy. Výraznejšie spomalenie americkej ekonomiky by sa nepriaznivo dotklo vývozu z Európy, čo však mierne vyvažuje ďalšie posilňovanie eura oproti americkej mene. Dôležitejšie je, že zhoršovanie podnikateľskej a spotrebiteľskej nálady, ktorú znechutili finančné výkyvy, môže znížiť domáci dopyt. Sprísňovaním úverových podmienok budú úvery pre investície v stavebnom sektore postihnuté najviac. Tomuto efektu môžu byť vystavené krajiny s privysokým nárastom cien domov (Belgicko, Francúzsko, Írsko, Holandsko, Španielsko a Veľká Británia).
Rozvíjajúca sa Európa by mohla byť zasiahnutá dvoma spôsobmi: celkovou averziou voči riziku a spomalením zahraničného dopytu. Pretrvávajúce sa zhoršovanie finančných podmienok na vyspelých trhoch môže viesť k zníženiu úverovania na rozvíjajúcich sa trhoch, najmä, ak materské banky prehodnotia svoju expozíciu voči pobočkám v rozvíjajúcej sa Európe. Trh s hypotékami a nehnuteľnosťami by bol prvý, ktorý by pocítil vplyv sprísňujúcich sa úverových podmienok, keďže niektoré rozvíjajúce sa ekonomiky v posledných rokoch zažili realitný boom, podporený významnými pôžičkami zo zahraničia.
Čo sa týka druhého kanála, spomalenie rastu v rozvinutých ekonomikách zasiahne vývoz v rozvíjajúcej sa Európe a naruší krátkodobý výhľad rastu.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
07. máj 2024 06:17