StoryEditor

Banky si zatiaľ vôbec nevydýchnu

10.04.2003, 00:00

Dohoda medzi bankami a americkými úradmi v dôsledku nečestných praktík počas expanzie búrz sa blíži. Pre finančné odvetvie to však neznamená žiadnu úľavu. Niektoré inštitúcie, medzi inými aj Deutsche Bank, sa musia obávať obvinení z oklamania investorov. Právnici špecializovaní na hromadné žaloby sa tešia už teraz. "V priebehu dvoch týždňov bude dosiahnutá dohoda," povedal Brad Maione, hovorca Eliota Spitzera, generálneho prokurátora v New Yorku. Podľa denníka Handelsblatt sa však už v decembri hovorilo o 2 týždňoch.
Už niekoľko mesiacov rokuje prokuratúra, americký dozorný orgán SEC a iné úrady s desiatimi investičnými bankami o temnej stránke burzového "boomu" na konci 90. rokoch. Chcú totiž získať e-maily, v ktorých analytici odporúčali kúpiť akcie tých firiem, o ktorých sa v súkromí vyjadrovali ako o bezhodnotných. Vplyvní manažéri zase získavali prednostne akcie z horúcich kotácií. Zdá sa, že týmto spôsobom banky udržiavali dobré vzťahy s klientmi. Teraz však skutočne stoja banky pred uzavretím celej kauzy. Do piatku sa totiž musia vyjadriť k obvineniam, čo naznačuje blízky koniec všetkým rokovaniam. Niektoré banky sa však musia obávať, že ich správanie bude v záverečnom dokumente označené ako podvod. To by otvorilo brány pre právnikov, ktorí by mohli začať s miliardovými hromadnými žalobami. Podľa Handelsblattu sa musia obávať hlavne tri banky, a to Salomon Smith Barney, Merrill Lynch a Credit Suisse First Boston. Tieto budú podľa predbežnej dohody s úradmi platiť najvyššie sumy.
Do okruhu týchto bánk sa od piatka zaraďuje aj americká dcéra Deutsche Bank. Tá bola totiž v poslednej minúte vyradená zo skupiny bánk, ktorá bude podpisovať tzv. globálnu dohodu. Dôvodom je, že neposkytla úradom všetky dokumenty týkajúce sa e-mailov. Podľa hovorkyne Deutsche Bank je to iba o omyl, ktorý bude opravený. Takže dodatočne môže byť americká dcéra Deutsche Bank pripustená k podpisu globálnej dohody. Popri Deutsche Bank sa z podpisu vylúčila aj investičná banka Thomas Weisel.
Úrady v tomto prípade stoja na veľmi tenkej hrane. Na jednej strane chcú vyjasniť zlé správanie bánk, no na druhej strane nechcú pripustiť situáciu, ktorá by mohla spôsobiť bankrot investičných bánk. V záverečnom dokumente v dôsledku toho nebude pravdepodobne napísané, že tá alebo oná banka podvádzala. Naproti tomu bude presne napísané, ktorá banka používala aké praktiky. K dlhému zdržaniu prišlo v dôsledku množstva strán, ktoré sa podieľajú na vytvorení dohody a mimosúdneho vyrovnania. Bankové domy chcú, aby sa uzavrela kolektívna dohoda, a tým sa predišlo jednotlivým procesom, ktoré by mohli poškodiť ich imidž.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
24. apríl 2024 17:17