StoryEditor

Investori preferujú bezpečnosť

13.12.2007, 23:00
Autor:
SITASITA
Pre ôsmich z desiatich súkromných investorov je pri investovaní úspor dôležitejší takzvaný bezpečný prístav ako vysoké výnosy. Vyplýva to zo zistení Investičného barometra o aktívach súkromných investorov v Európe a Spojených štátoch.

Celkovo 40 percent Európanov a viac než polovica Američanov, ktorí sa zúčastnili na prieskume, vložilo peniaze na termínované vklady. Na druhej strane presne 40 percent Európanov nemá vôbec žiadne úspory, pričom v strednej a vo východnej Európe predstavuje tento podiel až 66 percent. Situácia pre súkromných investorov je preto priaznivejšia v Spojených štátoch. Tieto zistenia prináša prieskum Investičný barometer, ktorý spoločnosť GfK Custom Research realizovala pre finančný denník Wall Street Journal Europe.
Sporitelia si podľa prieskumu vo všeobecnosti vyberajú pre svoje peniaze stratégiu investovania s nízkym rizikom a pokojne akceptujú z toho vyplývajúce nižšie výnosy. V západnej Európe sa 82 percent respondentov vyjadrilo, že v princípe uprednostňujú investičné produkty s nižším stupňom rizika, pričom 77 percent ľudí v strednej a vo východnej Európe malo rovnaký názor. Výnimkou sú investori vo Švédsku a tiež v USA, kde pätina stavia na risk a vyšší príjem.
Tento zásadný postoj sa odráža v súčasnom investičnom správaní súkromných investorov, pričom 40 percent Európanov a 53 percent Američanov umiestnilo svoje peniaze na termínovane vklady v bankách. V Európe je rovnako populárne životné poistenie a penzijné fondy, hoci je percento ich použitia rozdielne v závislosti od danej krajiny. Na treťom mieste medzi Európanmi sú akciové fondy a akcie, keď zhruba 18 percent obyvateľov investuje týmto spôsobom.
Na základe prieskumu GfK konštatuje, že Američania sú jasnými lídrami v oblasti zhromažďovania súkromných aktív, keďže štvrtina z nich uvádza, že majú finančné aktíva vyššie ako 75-tisíc dolárov. Na druhej strane žiadne úspory nemá asi pätina Američanov. V Európe sú Veľká Británia a Belgicko jediné krajiny, kde viac než 10 percent populácie tvrdí, že má úspory vyššie ako 75-tisíc eur. Poradie v rámci západnej Európy uzatvárajú Nemci. Iba dve percentá z nich majú úspory nad 75-tisíc eur. Z prieskumu vychádza, že celkovo majú štyria z desiatich Západoeurópanov aktíva vo výške menej ako 25-tisíc eur. Rovnaký počet pritom nemá žiadne úspory.
Z výsledkov prieskumu vyplýva aj fakt, že Európania hrajú smerom do budúcnosti na istotu. Investori sa orientujú v krátkodobom horizonte na formáty prinášajúce nízke riziko. Jedna štvrtina by si ako preferovanú formu investície vybrala termínované vklady v bankách. S podstatným odstupom nasledujú životné poistenie, penzijné fondy a akciové nástroje, každý s podielom okolo 10 percent.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
09. máj 2024 02:41