StoryEditor

Lekcia 6: Kúpte si podiel v obľúbenej firme

25.10.2007, 00:00
Ak si myslíte, že nejaké priemyselné odvetvie je veľmi perspektívne, manažment vašej obľúbenej firmy robí svoju prácu dobre a ich zisky by mohli v budúcnosti rásť, môžete na ich dobrej práci zarobiť aj vy.

Stačí, keď si na burze kúpite malý podiel v tejto firme, akciu.
Akcia je druh cenného papiera. Majiteľ akcie, akcionár, sa môže podieľať na zisku a riadení akciovej spoločnosti.
Podniky sa emisiou cenných papierov snažia získať kapitál na financovanie svojich aktivít.
Cena akcie sa neskôr na trhu odvíja od ponúkaného množstva a dopytu. Obchodník na trhu analyzuje, hľadá a kupuje práve také akcie, pri ktorých predpokladá rast ceny v budúcnosti. Najčastejším prístupom k skúmaniu akcií je fundamentálna analýza cenných papierov. Tento druh analýzy vychádza zo základného predpokladu, že na trhu existujú nadhodnotené a podhodnotené cenné papiere. Ich vnútorná hodnota, ktorú obchodník odhadne pomocou fundamentálnej analýzy, sa líši od aktuálnej ceny na burze.

Tri stupne
Detailná analýza však vyžaduje od obchodníka aj ekonomické znalosti. Zaujíma sa totiž o komplexný stav makroekonomiky, potenciál rastu rôznych odvetví a až potom si vyberá konkrétnu spoločnosť, do ktorej je ochotný svoje peniaze investovať.
Pri makroekonomickej analýze sa obchodník zaujíma o infláciu, nezamestnanosť, rast hrubého domáceho produktu alebo výšku základnej úrokovej sadzby. Dôležitá je taktiež stabilita politického prostredia. Pri vysokej úrokovej miere sa napríklad investori môžu od akcií odvracať smerom k menej rizikovým dlhopisom, čo znižuje ich cenu.
Rast alebo pokles rôznych odvetví ekonomiky závisia od fázy ekonomického cyklu. Pri vysokom hospodárskom raste sa darí stavebníctvu, strojárskemu priemyslu alebo elektronike. Vo fáze recesie, naopak, môžu stúpať akcie ťažobných spoločností z dôvodu vyššieho dopytu po zlate. Niektoré odvetvia však na fázu hospodárskeho cyklu vôbec nereagujú. Napríklad potravinársky alebo farmaceutický priemysel majú zabezpečený stály dopyt po svojich výrobkoch.
Až v konkrétnych odvetviach si potom obchodník vyberá spoločnosť, ktorá si získa jeho dôveru. Na stanovenie vnútornej hodnoty akcie spoločnosti sa využívajú rôzne metódy zamerané na zisk, cash flow dlhy alebo rast spoločnosti. Obchodník pritom predpokladá, že podhodnotená akcia bude v budúcnosti rásť.

Dlhé čakanie na zisk
Ak sú prepočty investora správne, nemalo by ho znervózniť ani krátkodobý pokles ceny akcie. Investori na akciovom trhu často držia podiel v spoločnosti aj niekoľko rokov, keď sa vnútorná hodnota akcie začne približovať k trhovej.
Obchodníci, ktorých zaujíma skôr krátkodobé obchodovanie, využívajú na analýzu rôzne technické indikátory a pomocou minulosti sa snažia odhadnúť budúci vývoj. Obchodník tak pomocou grafov odhaduje budúci trend.

Pozor na riziko
Pre začínajúcich obchodníkov sa odporúča zamerať sa na trhy a akcie, ktoré dosahujú veľké objemy obchodov. Vhodné je tiež vyhnúť sa rizikovejším odvetviam, v ktorých aj náznak zlej správy môže spôsobiť veľké cenové pohyby, ako napríklad vo farmaceutických spoločnostiach.
Pomocou brokera sa aj investor zo Slovenska môže zúčastňovať na obchodovaní na amerických trhoch. Zaujímavé akcie však môže nájsť takisto na Pražskej alebo Varšavskej burze.

O týždeň: Ako na FOREX?

Pozn.: Investovanie na finančných trhoch nesie so sebou nepredvídateľné riziká. Redakcia HN preto nenesie zodpovednosť za žiadne straty spôsobené investovaním na základe uvedených stanovísk.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
26. apríl 2024 06:32