StoryEditor

Sadzby sa tak skoro meniť nebudú

26.09.2007, 00:00

Národná banka Slovenska včera základné úrokové sadzby nemenila. Trh tento krok očakával, a preto koruna na rozhodnutie nereagovala. Podľa analytikov sa sadzby v tomto roku meniť nebudú.
Spokojná NBS
Limitná úroková sadzba pre dvojtýždňové repo tendre s obchodnými bankami zostala 4,25 percenta, úroková sadzba pre jednodňové refinančné obchody 5,75 percenta a úroková sadzba pre jednodňové sterilizačné obchody 2,25 percenta.
"Inflácia sa vyvíja v súlade s predpokladmi. V oblasti obchodnej bilancie tiež dochádza k očakávanému medziročnému zlepšovaniu jej deficitu. Z najnovšie zverejnených údajov o vývoji ekonomiky vyplýva, že jej štruktúra je zdravá, keď dynamika rastu hrubého domáceho produktu bola tvorená tak domácim, ako aj zahraničným dopytom," vyjadrila spokojnosť centrálna banka.
Kroky podľa ECB
Väčšina analytikov už nepredpokladá žiadnu zmenu slovenských oficiálnych sadzieb minimálne do konca tohto roka, prípadne až do zavedenia eura v roku 2009. V tom čase musí byť slovenská a európska sadzba na rovnakej úrovni.
"Trh vrátane nás v súčasnosti jednotne očakáva, že slovenské úrokové sadzby ostanú počas zvyšných mesiacov roku 2007 nezmenené. Výhľad na rok 2008 však nie je taký jednoznačný a bude závisieť od krokov Európskej centrálnej banky. Ak zvýši sadzby ešte o 25 bodov, čo je aj prevládajúci názor trhu, zo strany NBS už nebudú potrebné pred prijatím eura žiadne ďalšie pohyby so sadzbami. Ak však už ECB sadzby nezvýši, NBS bude musieť niekedy pred prijatím eura pristúpiť k zníženiu," predpokladá analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák. Ak sa tento scenár pre eurozónu naplní, myslí si, že k zníženiu slovenských sadzieb príde pravdepodobne až v druhom štvrťroku 2008. Podľa analytičky ING Bank Lucie Štekláčovej nás pravdepodobne čaká obdobie úrokovej stability možno až do prijatia eura.
Strata právomocí
Vstupom do eurozóny zároveň právomoci NBS v oblasti menovej politiky zaniknú a prejdú na Európsku centrálnu banku. Slovenské sadzby momentálne delí od tých európskych len 0,25 percentuálneho bodu a vyrovnať by sa tak mali už po najbližšom zvýšení v eurozóne. Základná sadzba ECB je momentálne štyri percentá.
Kľúčové úrokové sadzby NBS ostali aj v septembri na rovnakej úrovni. Centrálna banka ich tak nezmenila už piaty mesiac za sebou.
Naposledy NBS dvakrát za sebou, v marci a apríli tohto roka, svoje úrokové sadzby znižovala. Išlo pritom o prvé uvoľnenie menovej politiky od februára 2005. Od mája sa však už kľúčové úroky na Slovensku nemenili.
Rozhodnutie NBS trh očakával, slovenská koruna preto výraznejšie nereagovala a stagnovala mierne nad úrovňou 34,1 SKK/EUR. Drží sa tak na slabších úrovniach nad 34 Sk za euro, kam sa dostala ešte počas pondelkového hektického obchodovania. Na jej pohyb majú momentálne najvýraznejší vplyv pretrvávajúce obavy zahraničných investorov z možného neprijatia eura v plánovanom termíne 1. januára 2009 kvôli možnosti revidovať deficit verejných financií za rok 2006.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 10:29