StoryEditor

Bernanke ručí za pôžičku

02.08.2007, 00:00
Autor:
TASRTASR
Predseda americkej centrálnej banky Ben Bernanke má síce "pod palcom" najsilnejšiu ekonomiku sveta, ale keď ide o jeho osobné podnikanie, drží sa "veľmi pri zemi".

Vyplýva to z jeho priznania mimoriadnych príjmov za minulý rok, ktoré zverejnili vo Washingtone. Bernanke investoval do neriskantných akcií, medzi ktoré patria americké cenné papiere a zaistené fondy. Ekonóm Bernanke sa stal vlani vo februári šéfom Fedu, väčšinu svojej pracovnej kariéry strávil na vysokých školách vrátane Princetonskej univerzity. Vlani dostal tantiémy za dve učebnice, ktoré napísal. Za každú z nich inkasoval od 50 001 do 100 000 dolárov. Ďalej získal výnosy zo svojich anuít, ktorých hodnota každej je od 500 001 do milióna dolárov. Priznanie, ktoré o svojich príjmoch podávajú americkí verejní činitelia, nezachádza do podrobností, ale len v rámcovom meradle naznačuje finančnú situáciu jeho autora. Nevyžaduje ani informácie o malých príjmoch.
Bernanke neinvestoval vlani do nákupu akcií alebo podnikových obligácií. Jeho jediným finančným záväzkom je ručenie za desaťročnú študentskú pôžičku s ročným úrokom 7,9 percenta. Bernanke má deti, syna a dcéru. Jeho manželka Anna dostávala vlani len plat z dvoch washingtonských škôl, na ktorých učila. Údaje o jej celkovom príjme však neboli zverejnené. Bernanke nedostal v minulom roku nijaký dar a nikto mu nehradil jeho súkromné cesty a pobyty ani mu na ne neprispel .

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 05:20