StoryEditor

Dolár na novom minime

21.11.2007, 23:00
Autor:
SITASITA

Americký dolár sa v strede týždňa oslabil na londýnskom devízovom trhu voči euru a košu hlavných svetových mien na nové rekordné minimum. Japonský jen sa zároveň prudko zhodnotil, keď investori následkom obáv z úverovej krízy, ako aj zdravia americkej ekonomiky opúšťali riskantné obchody. Na trhu tak obchodníci rozväzovali carry obchody, následkom čoho sa zhodnocujú nízkoúročené meny, akou je aj jen, a naopak sa oslabujú vysokoúročené meny. Jen sa posilnil voči doláru na najvyššiu hodnotu od júna 2005 po tom, ako sa prepadli indexy na európskych a ázijských akciových trhoch, následkom čoho investori zvyšovali záujem o bezpečné nízkoúročené aktíva.
Euro posilnilo voči doláru na nové historické maximum 1,4856 USD/EUR, neskôr počas obchodovania sa však znehodnotilo a uzavrelo na 1,4788 USD/EUR. Dolárový index, ktorý meria hodnotu dolára oproti košu šiestich hlavných svetových mien, klesol na rekordné minimum 74,951 bodu.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. máj 2024 22:28