StoryEditor

ECB opäť zasahovala

24.08.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Európska centrálna banka (ECB) včera dodala na medzibankový trh ďalších 40 miliárd eur, ktoré sú splatné za tri mesiace. Dopyt po peniazoch, ktoré ECB poskytla mimo pravidelného rozpisu aukcií, viac ako trojnásobne prevýšil ponuku. ECB dodáva peniaze na trh už dva týždne v snahe zmierniť nepriaznivé dosahy nižšej likvidity. Horšia dostupnosť pôžičiek už viedla k výraznému rastu krátkodobých sadzieb. Priebežné údaje z finančných trhov však naznačovali, že ECB sa situáciu upokojiť nepodarilo.
ECB vôbec prvýkrát poskytla peniaze s trojmesačnou splatnosťou mimo pravidelného mesačného intervalu.
Predchádzajúce mimoriadne aukcie sa týkali kratších splatností do jedného týždňa.
Záujem o finančné prostriedky z európskej banky prejavilo spolu 146 komerčných bánk, ktoré ECB požiadali o 125,8 miliardy eur. ECB peniaze pridelila za priemerný úrok 4,61 percenta. Najnižšia úspešná ponuka bola s úrokom 4,49 percenta, za ktorý bolo uspokojených 75,2 percenta všetkých ponúk.
Najnižší ponúkaný úrok bol 3,80 percenta a najvyšší päť percent.
Pred rozhodnutím ECB sa úrokové rozpätie pri trojmesačnom financovaní podľa agentúry Reuters pohybovalo od 4,65 do 4,71 percenta. Obchodníci tvrdia, že aukcia ECB je neoceniteľná hlavne pre niektoré banky v Nemecku a Taliansku, ktorým na tri mesiace nechce požičať takmer nikto. Trojmesačné eurové sadzby sú v súčasnosti najvyššie od mája 2001.
No situácia na peňažnom trhu sa po zásahu ECB príliš neupokojila. Trhové sadzby na trojmesačné tendre sa pohybovali od 4,66 do 4,74 percenta. Vzrástli teda ešte viac. V zatiaľ poslednej pravidelnej aukcií trojmesačných poukážok, ktorá sa konala 25. júla, si chcelo od ECB požičať 144 bánk. Krátko nato sa však trh dostal do úverovej krízy, ktorá sadzby zvýšila.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 22:31