StoryEditor

Santos: Silné euro nie je problémom

13.07.2007, 00:00
Autor:
SITASITA
Portugalský minister financií Fernando Teixeira dos Santos, ktorého krajina súčasne predsedá Európskej únii, odmieta obavy niektorých ekonómov zo silnej hodnoty európskej meny.
V článku je graf   

"Nemyslím si a neverím tomu, že s devízovým kurzom máme v súčasnosti problém. Nominálny kurz nie je ten, na ktorý sa treba pozerať. Ak sa na euro pozrieme z dlhodobého hľadiska, tak jeho hodnota je v súlade s dlhodobým vývojom," povedal Santos členom Európskeho parlamentu. Minister pokračoval, že nechce riešiť ekonomické problémy devalváciou. "Ak chceme dosiahnuť vyššiu konkurencieschopnosť, tak nie devalváciou našej meny. Musíme sa zamerať na produktivitu," dodal.
Euro sa tento týždeň posilnilo na 1,3799 USD/EUR a oproti americkému doláru tak zaznamenalo nové rekordné maximum. Prudké zhodnotenie eura, podporené pochybnosťami o sile americkej ekonomiky, vyvoláva obavy niektorých politikov, a to predovšetkým francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho. Ten navrhuje, aby ministri financií 13 krajín eurozóny stanovili spoločnú devízovú politiku a zobrali tak moc z rúk Európskej centrálnej banky.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
04. máj 2024 09:33