StoryEditor

Zlato najvyššie za 27 rokov, ropa stagnovala

21.09.2007, 00:00

Ropa vo štvrtok stagnovala tesne pod historickými maximami. Na trhu vládnu momentálne dva silne protichodné názory o stave americkej ekonomiky a jej budúceho smerovania. Nedávne rozhodnutie americkej centrálnej banky Fed dodalo impulz do žíl obchodníkom očakávajúcim oživenie rastu najsilnejšieho hospodárstva, čo by sa malo premietnuť aj do silného dopytu po rope. Naopak, viacerí analytici stále varujú pred pokračujúcou krízou hypotekárneho sektora, ktorý by sa mohol ešte výraznejšie odraziť aj na stave americkej ekonomiky. Takisto nie je žiaden hurikán na obzore, čo by mohlo ubrať vietor z plachiet býkov očakávajúcich nárast ceny. O 17.15 SEČ sa cena novembrového kontraktu nachádzala na úrovni 79,49 USD za barel, čo predstavuje denný pokles ceny o 0,3 percenta.

Zlato predviedlo ďalší zo svojich pôsobivých výkonov. Jeho cena narástla najviac za posledných sedem mesiacov a vytvorila nové 27-ročné maximum. Dolár sa prepadol na nové historické maximum oproti euru a obchodníci so žltým kovom si takúto príležitosť nenechali ujsť. Analytici očakávajú ďalšie znižovanie úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky Fed. O 17.10 SEČ sa cena decembrového kontraktu nachádzala na úrovni 743,7 USD za trojskú uncu, čo predstavuje nárast o 1,9 %.

Kukurica sa prudko posilnila po správach o silných exportných číslach. Týždenné exportné čísla kukurice znovu prekonali očakávania analytikov, keď boli výrazne vyššie ako sa predpokladalo. K ďalšiemu nárastu prispela aj správa o zadržaní exportov zo strany Číny, ktorá by mala, naopak, zvýšiť svoje dovozy s cieľom zvýšiť úroveň zásob a bojovať s infláciou. Denným výsledkom bol prudký nárast o 3,6 percenta.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. máj 2024 01:21