StoryEditor

Pôžičky spomalia tempo

02.12.2007, 23:00
Objem bankových úverov pre obyvateľov v posledných rokoch prudko rastie. Podľa štúdie analytikov spoločnosti Symsite Research a aj podľa samotných bánk by sa doterajšia prudká rastová tendencia mala postupne spomaliť.
Mohutný rast

Objem úverov obyvateľstvu v korunách vzrástol podľa spoločnosti Symsite v predchádzajúcom roku o 32 percent, teda o viac ako 52 miliárd korún. Silný rast dosahoval aj v predchádzajúcich rokoch. Rastúci záujem o bankové pôžičky potvrdzuje aj hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Miriam Fuňová. "Objem úverov od našej banky obyvateľstvu stúpol k 30. septembru 2007 medziročne o 26 percent. Za posledné tri roky sa objem úverov obyvateľom takmer strojnásobil," vysvetľuje. Najväčší rast, až o 35 percent, podľa nej dosiahli úvery na bývanie, ktoré tvoria viac ako polovicu všetkých úverov. Rástol však tiež záujem o spotrebné úvery a kreditné karty.
"U našich klientov rastie záujem o všetky typy úverov. U fyzických osôb v predchádzajúcom roku vzrástol objem úverov o 39 percent, u právnických osôb o 34 percent," konštatuje hovorkyňa Tatra banky Eva Šinková. Z hľadiska objemu je v Tatra banke taktiež najväčší záujem o úvery na bývanie. Nasledujú spotrebiteľské úvery a americké hypotéky, kreditné karty a prečerpanie limitu na účte.

Pomalé spomalenie
Analytici zo Symsite Research však už v tomto roku očakávajú medziročné spomalenie rastu. "V tomto roku očakávame pokles tempa rastu celkového objemu úverov pod 30 percent, asi na 28 percent. Nominálny rast objemu úverov, vyše 60 miliárd korún, bude síce rekordným, avšak zvyšujúca sa porovnávacia základňa spôsobí spomalenie tempa rastu," píše sa v správe spoločnosti.
Na rok 2008 predpokladajú spomalenie aj nominálneho nárastu úverov približne na 54 miliárd korún. "Hlavným dôvodom je absorbčná kapacita trhu, ktorou je podľa nás súčasný nominálny nárast objemu pôžičiek," píše analytická spoločnosť. Ďalším dôvodom je aj pomalší rast ekonomiky v nasledujúcom roku, ktorý zastaví pokles nezamestnanosti. "Rast reálnych miezd tiež budúci rok ostane na tohtoročnej úrovni a nebude ďalej akcelerovať. Ekonomická politika súčasnej vlády prináša mierne zhoršovanie podnikateľského prostredia, čo sa prejaví spomalením prílevu zahraničných investícií," vysvetľuje Symsite Research. Banky sa však podľa spoločnosti aj naďalej budú pohybovať vo veľmi pozitívnom prostredí a rýchlo rastúca ekonomika bude podporovať optimistické vyhliadky do budúcnosti. "Najväčší rast sa opäť odohrá na trhu pôžičiek ručených nehnuteľnosťou, ako aj úverov na nehnuteľnosti, keď sa hypotékový boom bude posúvať smerom na východ od Bratislavy," predpokladajú analytici. Silný dopyt po nových bytoch sa však prejavuje rastom cien, čo ďalej podporuje aj dopyt po hypotékach. Objem spotrebných úverov by však už nemal rásť až takým silným tempom, aj pre zvyšujúcu sa konkurenciu splátkových spoločností.
"V najbližších rokoch predpokladáme, že rast objemu úverov domácnostiam i firmám bude pokračovať," hovorí hlavný ekonóm Slovenskej sporiteľne Juraj Barta. Domácnosti sa však budú zadlžovať o niečo pomalším tempom ako doteraz. "Medziročne by však do roku 2010 nemalo tempo rastu klesnúť pod 20 percent. Čo sa týka firiem, aj tu sa dá čakať ďalší rast, i keď - aj vzhľadom na vyššiu bázu - o niečo pomalší ako pri domácnostiach," doplnil Barta. Slovensko v rozvoji trhu pôžičiek pre občanov stále výrazne zaostáva za starými krajinami únie, a tak priestor na rast trhu je obrovský. "Aj po dynamickom raste predpovedanom na roky 2007 až 2008 bude podiel úverov na hrubom domácom produkte iba 16,6 percenta, iba tretina úrovne krajín eurozóny.

Vianoce prichádzajú
Hlavnou sezónou pre spotrebné úvery je obdobie pár mesiacov pred koncom roka a s blížiacimi sa Vianocami pribúda aj žiadostí o pôžičku. "V novembri vzrástol počet nových úverov oproti predchádzajúcemu mesiacu takmer o 40 percent. Takisto oproti minulému roku sme zaznamenali nárast približne o 25 percent," konštatuje hovorkyňa VÚB banky Alena Walterová.
V Slovenskej sporiteľni v predvianočnom období stúpa objem schválených spotrebných úverov približne o tretinu. "Najväčší nárast záujmu o spotrebné úvery zaznamenávame na prelome mesiacov október a november. Rast spotrebných úverov nespôsobuje pokles záujmu o úvery na bývanie, mnohí riešia financovanie bývania aj v predvianočnom období," doplnila Fuňová.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
30. apríl 2024 23:38