StoryEditor

Americká NetBank skrachovala

01.10.2007, 00:00
Autor:
TASRTASR

Americká on-line banka NetBank končí podnikanie, skrachovala. Nesolventná banka mala vlani bilančnú sumu 2,5 miliardy amerických dolárov a klienti si v nej uložili 2,3 miliardy dolárov. Informovala o tom federálna Spoločnosť pre poistenie vkladov FDIC. Banku však zatvoril federálny úrad pre bankový dohľad OTS, lebo zistil, že v každej oblasti jej činnosti bol neporiadok a nedôslednosti. Okrem iného nevedela banka zabezpečiť dokumentáciu o svojej činnosti. Jej vnútorná kontrolná činnosť bola slabá. Banka si nevedela vypracovať dobrú obchodnú stratégiu.
FDIC v prípade krachu banky vypláca ich klientom náhradu vkladov do stotisíc amerických dolárov. Pod FDIC podlieha 8 615 amerických bánk a sporiteľní. V tomto roku v Spojených štátoch skrachoval len jeden bankový ústav, ktorý mal vklady klientov poistené vo FDIC. Vo FDIC je na výplatu vkladov vyše 50 miliárd dolárov. Šéfka bankovej poisťovne Sheila Bairová povedala, že od roku 1934, keď vstúpil do platnosti zákon o poistení vkladov, ani jeden klient banky nestratil ani cent zo svojich úspor, ktoré mal poistené.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
07. máj 2024 12:31