StoryEditor

Dosiahli sme dno

20.08.2007, 00:00
Uplynulý týždeň môžeme s prehľadom nazvať masakrom na kapitálových trhoch. Po tom, ako sa už v pondelok zdalo, že by sa na trhy mohla vrátiť pozitívna nákupná nálada, sa trhy zvrtli o 180 stupňov a rúcali sa strmhlav nadol. Najťažšie zasiahnutým trhom bolo Poľsko, kde najmä indexy nízko a stredne kapitalizovaných spoločnosti utrpeli silné straty.

Uplynulý týždeň môžeme s prehľadom nazvať masakrom na kapitálových trhoch. Po tom, ako sa už v pondelok zdalo, že by sa na trhy mohla vrátiť pozitívna nákupná nálada, sa trhy zvrtli o 180 stupňov a rúcali sa strmhlav nadol. Najťažšie zasiahnutým trhom bolo Poľsko, kde najmä indexy nízko a stredne kapitalizovaných spoločnosti utrpeli silné straty. Indexy mWIG 40 a sWIG 80 stratili až 4,1 a 4,9 percenta. Z hlavných indexov jednotlivých trhov sa najmenej darilo maďarskému indexu BUX, ktorý klesol o sedem percent. O niečo lepší bol PX so stratou 3,5 percenta a relatívne najlepšie dopadol WIG 20 so stratou 2,2 percenta.
Fed zachraňuje
V minulotýždňovom komentári sme vyslovili názor, že prepad akciových indexov sa vo väčšine prípadov deje v dvoch vlnách a sila druhej vlny sa vo väčšine prípadov môže rovnať sile prvej vlny. Tento predpoklad sa takmer do bodky naplnil a až piatkové vyhlásenie Americkej centrálnej banky Fed o znížení diskontných sadzieb prinieslo vietor do plachiet vo forme uragánu a v závere piatkovej seansy sa trhy dostali z mínus dvoch až štyroch percent do plusu.
Podcenené správy
Na trhu sa v priebehu týždňa objavilo aj niekoľko firemných správ týkajúcich sa najmä záveru ohlasovania hospodárskych výsledkov. Keďže však fundament na súčasnom nervóznom trhu nezohráva až takú dôležitú rolu, často nasledoval prepad akcie aj po uspokojivých výsledkoch. Typickým príkladom bol napríklad ČEZ. Čistý zisk spoločnosti za druhý kvartál medziročne vzrástol o slušných 34,8 percenta na 7,8 miliardy českých korún, keď vysoko prekonal očakávania trhu vo výške sedem miliárd. Dobrý výsledok sa dosiahol predovšetkým medziročným nárastom ceny elektrickej energie vo výške 16,9 percenta, ako aj konsolidovaním poľských elektrární Elcho a Skawina a bulharskej Varny. Napriek tomu sa dokázal ČEZ oslabiť až o sedem percent na 991 korún, aby nakoniec vplyvom amerických sadzieb v hektickom závere zatvoril na 1 037 českých korún.
Tržby sklamali
Výsledky ohlasovala aj biotechnologická spoločnosť Bioton, ktorej zisk síce prekonal očakávania trhu, no výrazne sklamal vývoj tržieb. Spoločnosť tak nedosiahne projektované tržby a znížila celoročný výhľad tržieb na 350 miliónov zlotých. Akcie klesli v reakcii na výsledky až  takmer o 30 percent na hodnotu 1,03 zlotého čo je takmer 70-percentný prepad od minuloročného vrcholu. Hovorí sa síce, že nádej umiera posledná, ale tá v prípade Biotonu umrela už na 1,8 zlotého po tom, ako prerazila dlhodobú rezistenciu.
Nervozita pretrvá
Tento týždeň očakávame na kapitálových trhoch opätovné pretrvávanie nervozity. Napriek tomu, že sa psychologicky zdá, že dno sme už dosiahli. Po nákupnom ošiali zo znižovania sadzieb by totiž mohlo prísť vytriezvenie s otázkou: Je aktuálna situácia až taká zlá, že Fed musel tak razantne znížiť sadzby?

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. október 2024 02:14