StoryEditor

Fond kupuje západné akcie

02.08.2007, 00:00
Autor:
TASRTASR

Ruská rozvojová banka, ktorej činnosť sa len rozbieha, zatiaľ získala pre svoju činnosť zo štátneho stabilizačného fondu desať miliárd dolárov. Vo fonde, ktorý ruská vláda vytvára z neplánovaných tržieb z predaja ropy, je odložených na zložitejšie obdobie 122 miliárd dolárov.
Banka bola zriadená okrem iného na vyššie zhodnotenie prostriedkov fondu, lebo investície do bezpečných, ale relatívne nízko výnosných zahraničných štátnych cenných papierov neuspokojujú jeho správcu, centrálnu Rusku banku, ani ministerstvo financií.
Podľa ruského ministra financií Alexeja Kudrina, ktorý je členom dozornej rady banky, má rozvojová banka právo nakupovať akcie zahraničných firiem a už tak aj robí.
Podľa nemeckého denníka Financial Times Deutschland, nemecká centrálna banka a iné západné krajiny sa obávajú, že štátne fondy, jeden z nich sa vytvára aj v Číne a bude v ňom postupne do 200 miliárd dolárov, by mohli byť pod silným politickým vplyvom svojich vlád a mohli by ovplyvňovať kľúčové odvetvia zahraničných ekonomík. Vlády západných krajín pripravujú opatrenia, aby obmedzili prístup štátnych fondov druhých krajín do citlivých oblastí svojho národného hospodárstva. Ruská rozvojová banka bude v súlade so zákonom o svojom zariadení umiestňovať ruské akcie na medzinárodných burzách.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
25. apríl 2024 03:59