StoryEditor

Česká vláda schválila návrh rozpočtu

19.09.2003, 00:00

Výdavky vo výške 868 miliárd Kč a príjmy 753 miliárd Kč sú základnými údajmi návrhu rozpočtu Českej republiky na rok 2004, ktorý v stredu neskoro večer schválila vláda. Ako informoval český minister financií Bohuslav Sobotka, deficit rozpočtu bol znížený z pôvodne plánovaných 118 miliárd Kč na 115 miliárd Kč. Predpokladom na dodržanie plánovaných príjmov je schválenie vládneho návrhu finančnej reformy. O balíku zákonov a noviel bude Poslanecká snemovňa hlasovať na konci mesiaca.
Konečná podoba návrhu štátneho rozpočtu ČR na rok 2004 neráta so zvýšením prostriedkov na platy učiteľov a ďalších zamestnancov rozpočtovej sféry. Učitelia v súvislosti s prechodom na nový 16-triedny tarifný systém žiadali od vlády injekciu vo výške minimálne 6 miliárd Kč. Predseda školských odborov František Dobšík tvrdí, že v niektorých odboroch po zavedení nového tarifného systému platy klesnú, čo znamená porušenie sociálneho zmieru. Sobotka pripustil, že drobné korekcie rozpočtu v rádoch stoviek miliónov Kč by v rámci schvaľovania v Poslaneckej snemovni neboli zásadným problémom. Vláda si totiž v súlade s rozpočtovými pravidlami ponechala rezervu presahujúcu 2 miliardy Kč. (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
20. apríl 2024 12:53