StoryEditor

Investičný horoskop

30.07.2007, 00:00

Tento týždeň bude mimoriadne dôležitý pre bankový sektor. Erste Bank zverejňuje polročné výsledky v utorok a následne nato, v piatok, zverejní údaje za prvý polrok aj konkurenčná Komerční banka. Štvrtkové zasadnutie Európskej centrálnej banky bude rozhodovať aj o základných úrokových sadzbách a prípadné naznačenie ďalšieho možného zvyšovania sadzieb by mohlo spôsobiť pokles titulov finančných spoločností, ale aj dlhodobejšie korekcie na akciových burzách.
Stredoeurópske akciové trhy majú za sebou čierny týždeň, keď okrem pondelka charakterizoval obchodovanie na regionálnych trhoch pokles, ktorý v závere týždňa prerástol dokonca do silnej korekcie trhov. Keďže korekcia, aj keď v menšej miere, charakterizovala aj západné trhy, je veľmi ťažké odhadnúť, či ide o dočasný výkyv v nálade investorov alebo o dlhodobejší jav.
Piatkový prepad akcií Zentivy o 16 percent po zverejnení horších než predpokladaných výsledkov spoločnosti za druhý kvartál je extrémnym ukazovateľom prepadu, ktorý zažila pražská burza. Aj keď zverejnený čistý zisk spoločnosti výrazne zaostal za očakávaniami investorov a v medziročnom porovnaní znamená skoro 30-percentný prepad oproti druhému kvartálu minulého roka, druhý štvrťrok patrí tradične k najslabším v hospodárení spoločnosti a 16-percentnú korekciu považujeme v tejto súvislosti za prehnanú. Akcie spoločnosti Telefonica O2 nedokázali ťažiť z výrazne pozitívneho vývoja hospodárenia. Čistý zisk spoločnosti sa za celý polrok zvýšil o 14 percent. Po zmene všeobecnej nálady investorov by preto mohli akcie Telefoniky O2 výraznejšie profitovať z návratu investorov.
Výrazne sa trápili aj tituly developerských spoločností. Už dlhodobejšie vykazujú klesajúci trend pod vplyvom postupného odklonu investorov od akcií developerov po ohlásení problémov amerického hypotekárneho trhu. Zvýšenie základných úrokových sadzieb v Česku určite nepomohlo tento trend obrátiť pre akcie Orco a ECM, keďže drahšie hypotekárne financovanie zníži dopyt po bytovej výstavbe.
Špekulácie o možnej verejnej ponuke na kúpu akcií MOL zo strany rakúskeho petrochemického konglomerátu ÖMV boli príčinou toho, že akcie MOL, ako jediné maďarské bluechips akcie, rástli aj v piatok, a svojím vyše trojpercentným rastom dokázali potlačiť akciový index BUX nahor o pol percenta. Vzhľadom na odmietavý postoj manažmentu spoločnosti MOL a maďarských úradov k prevzatiu však očakávame, že verejná ponuka na odkúpenie akcií by nemala šancu uspieť, a preto sa obávame skôr vplyvu vyvrátených špekulácií na ďalší vývoj hodnoty titulu.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
23. apríl 2024 19:25