StoryEditor

Košický kraj pokročil najďalej v príprave na euro

26.06.2007, 00:00
Autor:
TASRTASR

Košický samosprávny kraj (KSK) spomedzi vyšších územných celkov pokročil najďalej v príprave na zavedenie eura. Skonštatoval to po dnešnom stretnutí s predsedom KSK Zdenkom Trebuľom splnomocnenec vlády SR pre zavedenie eura Igor Barát.

Na poslednom zastupiteľstve poslanci kraja prijali Návrh postupu pri zavedení eura a vytvorili pracovnú skupinu. "Toto by som chcel označiť za veľmi dobrý príklad pre všetky ďalšie samosprávne kraje, aby sa touto témou začali zaoberať tak zodpovedne ako košický, ktorý je v tomto procese asi najďalej a môže byť dobrým príkladom pre ostatné kraje Slovenska," povedal Barát.

Súčasnou úlohou kraja je spracovanie analýzy finančného vplyvu prechodu na euro na rozpočet KSK a jednotlivé rozpočty organizácií v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti. Termín úlohy bol posunutý z mája na koniec septembra 2007.

"Pripravujeme stretnutia so zodpovednými pracovníkmi, riaditeľmi, ekonómami organizácií. Postupne ich chceme informovať, ale aj poveriť konkrétnymi úlohami, aby sme včas tento proces zvládli," povedal Trebuľa.

Náklady spojené s prechodom na euromenu pokryje každý subjekt vo verejnom alebo súkromnom sektore sám. Podľa informácií Baráta by sa náklady v celonárodnom meradle mali pohybovať v desatinách percenta hrubého domáceho produktu. Ako dodal Trebuľa, mnohé náklady na plnenie úloh budú financované z rozpočtu KSK. "Nebudeme môcť počítať s tým, že to dostaneme z centrálnej kasy," dodal predseda KSK.

Návrh postupu KSK vychádza a korešponduje s Národným plánom zavedenia eura na Slovensku. V pláne sa okrem iného počíta so zaokrúhľovaním hodnôt v prospech občana a uskutočnením krokov, aby zavedenie eura nebolo zneužité na zvýšenie cien.

Predsedovia samosprávnych krajov sa na spoločnom minuloročnom stretnutí so splnomocnencom vlády SR pre zavedenie eura dohodli, že samosprávne kraje bude v pracovných výboroch pre verejnú správu, informatiku a štatistiku v národnom koordinačnom výbore zastupovať zamestnanec Bratislavského samosprávneho kraja Miroslav Štefánik, ktorý je zároveň koordinátorom pre zavedenie eura vo vyšších územných celkoch. Od marca minulého roka sa uskutočnili tri pracovné stretnutia.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
28. apríl 2024 17:06