StoryEditor

Hypotéka na 120 %. Boj o klienta graduje

23.08.2007, 00:00
Objem poskytnutých hypoúverov sa na Slovensku pomaly blíži k hranici 100 miliárd korún a konkurenčný boj núti banky stále zlepšovať svoje ponuky pre klientov. Niektoré banky dokonca umožňujú klientom získať úver v hodnote, ktorý presahuje cenu založenej nehnuteľnosti.

Banky však pri poskytovaní takýchto produktov musia byť opatrné, aby neprekročili hranicu zákona. Podľa zákona o bankách totiž hypotekárny úver nesmie presiahnuť 70 percent z ceny nehnuteľnosti. Výnimku môže tvoriť iba desať percent objemu poskytnutých hypotekárnych úverov.
Podľa hovorkyne Národnej banky Slovenska (NBS) Jany Kováčovej však doteraz takéto porušenie zákona nemusela riešiť. "Dodržiavanie príslušných ustanovení zákona o bankách NBS sleduje v rámci dohliadok na mieste. V prípade porušenia tejto podmienky, NBS vyžaduje od banky nápravné opatrenie," dodala Kováčová.
Ako obísť zákon pre klienta
Banky na Slovensku už vo väčšine prípadov ponúkajú možnosť získať hypoúver na financovanie 100 percent nového bytu alebo domu. VÚB banka od tohto týždňa poskytuje možnosť získať až 120 percent z ceny nehnuteľnosti. Dexia banka poskytuje americkú hypotéku pri rovnakej hranici. Klientom, ktorí majú záujem o vyššiu sumu, ponúknu tento typ úveru aj v Istrobanke. Štandardný hypotekárny úver však poskytujú do limitu 70 percent. Vyšší hypotekárny úver poskytuje aj Tatra banka. Americká hypotékaje bezúčelový spotrebný úver, ktorý je zabezpečený nehnuteľnosťou.
Slovenská sporiteľňa poskytuje úver na sto percent z ceny nehnuteľnosti iba pri hypotekárnych úveroch pre mladých. Ich objem podľa hovorkyne Miriam Fuňovej však desať percent nedosahuje a zákonnú podmienku spĺňajú.
Iný prístup k splneniu požiadaviek klienta zvolila UniCredit Bank, ktorá takisto ponúka úver na sto percent nehnuteľnosti. "Ide o kombináciu hypotéky a špeciálneho spotrebného úveru," vysvetľuje hovorkyňa banky Jana Matúšová, rovnako ako v prípade VÚB. "Pri hypotékach podľa zákona o bankách poskytujeme zvyšnú časť nad 70 percent hodnoty založenej nehnuteľnosti ako doplnkový spotrebný úver v rámci jednej úverovej zmluvy," konštatuje Milada Šebestyénová z produktového manažmentu VÚB.
Priemer je iný
O vyšší hypoúver je podľa bánk vysoký záujem. "Úver je určený najmä pre klientov, ktorí si potrebujú jedným úverom pokryť nielen kúpu nehnuteľnosti, ale aj zariadenie alebo rekonštrukciu," vysvetľuje hovorkyňa VÚB banky Alena Walterová. Priemerná cena hypotekárneho úveru je však nižšia a v bankách sa líši. "Je to individuálne, závisí to od požiadaviek, možností a potrieb klienta," konštatuje Anna Kreuzingerová z ČSOB. Mierne však podľa nej prevažujú úvery do 70 percent. "Najbežnejšie sa úver pohybuje v rozmedzí 60 až 70 percent," konštatuje manažérka pre komunikáciu OTP Banky Katarína Kadášiová. V Ľudovej banke je priemerná výška úveru 90 percent.
OTP preplácať nebude
OTP Banka, ktorá klientom vo svojej reklamnej kampani sľubuje lepšiu ponuku ako konkurencia na hypotekárne úvery presahujúce 100 percent z ceny nehnuteľnosti, reagovať nebude. "Kampaň OTP Banky je zameraná na hypotekárne úvery ako ich vymedzuje zákon o bankách, nie na spotrebné úvery na bývanie, ktoré iné banky ponúkajú v názve so spojením hypotéka," vysvetľuje Kadášiová. V OTP Banke má klient v prípade záujmu možnosť dofinancovať úver do výšky 100 percent prostredníctvom spotrebného úveru.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. máj 2024 10:58