StoryEditor

Americký barel sa vyprázdňuje

28.10.2007, 23:00
Cena ropy sa po miernom poklese zo začiatku minulého týždňa opäť dostáva na rekordné hodnoty. Americká ľahká ropa WTI sa dokonca obchodovala nad 92 dolárov za barel (159 litrov), čo je nominálne najvyššia cena v histórií.

Okrem politického napätia na Blízkom východe na cenu v súčasnosti vplýva aj silný pokles zásob ropy a benzínu v Spojených štátoch.

Strach o zásoby
Americká ropa si svoj rekord 92,22 dolára za barel dlho neudržala a ku koncu piatkového obchodovania klesla na 91,86 dolára. Severomorská ropa Brent, ktorá prekročila hranicu 89 dolárov, uzavrela týždeň na cene 88,69 dolára za barel. Hlavným dôvodom posledného rastu bola správa zo Spojených štátov o poklese zásob tejto vzácnej komodity. "V úvode minulého týždňa došlo na medzinárodných trhoch k miernemu uvoľneniu napätia. Situácia sa však v strede tohto týždňa opäť otočila pod vplyvom zverejnenia stavu zásob v Spojených štátoch, ktoré výrazne poklesli tak v prípade ropy, ako aj benzínu a stredných destilátov," povedal hovorca rafinérie Slovnaft Anton Molnár.

Zásoby ropy minulý týždeň v Spojených štátoch klesli o 5,3 milióna na 316,6 milióna barelov. Analytici pritom predpokladali, že sa zásoby zvýšia o 800-tisíc barelov. Podobne aj zásoby benzínu klesli o dva milióny barelov, aj keď trh počítal s ich nárastom. "Výsledkom bol šok na trhu a okamžitá reakcia v podobe mohutnej vlny nákupov," vysvetľuje analytik spoločnosti Fimex Capital, Michal Májek. Americká ropa tak v piatok zdražela o 1,6 a Brent o 1,4 percenta. Situácia však podľa Májeka nie je vôbec kritická a napriek poslednému poklesu zásob majú Spojené štáty stále dosť zásob ropy, ako aj destilátov pre toto ročné obdobie.

K rastu cien ropy prispieva aj vyhrotená politická situácia na Blízkom východe. Americká vláda vo štvrtok pristúpila k uvaleniu nových sankcií voči Iránu, keďže táto moslimská krajina stále neukončila svoj jadrový program, tak ako to požaduje OSN. "Obchodníci sa obávajú vyhrotenia vzťahov medzi Iránom a Spojenými štátmi, čo by bola ohromná hrozba pre dodávky ropy na trh. Takýto vývoj na Blízkom východe by bol zlou správou pre trhy aj kvôli pokračujúcemu napätiu medzi Tureckom a kurdskými separatistami na severe Iraku," vysvetľuje Májek.

100 dolárov za barel?
Podľa Májka už čoraz viac obchodníkov hovorí o psychologickej hranici 100 dolárov, ako o ďalšom cieli pre cenu ropy. "Môj názor však je, že bez potvrdenia jednej z hrozieb nebude mať trh silu dostať sa až k tejto hodnote," konštatuje Májek.

Posledný nárast bol podľa neho prehnaný a panika na trhu nezodpovedala racionálnemu uvažovaniu. "Očakávam upokojenie napätia medzi Tureckom a Irakom, keďže aj samotná turecká vláda si uvedomuje, že mohutná operácia jej armády v Iraku by nebola najšťastnejším riešením. Takisto situácia s Iránom nemá momentálne perspektívu vyhrotiť sa," dodal. Na prekonanie stodolárovej hranice by podľa neho trh potreboval ďalšiu silnú správu.

"Ak sa tak nestane, očakával by som v najbližších dňoch korekciu ceny nadol pod cenu 90 dolárov," konštatuje.

Ak by však rast cien na medzinárodných trhoch pokračoval, premietol by sa pravdepodobne aj do cien benzínu a nafty na Slovensku. "Spoločnosť Slovnaft, rovnako ako iné rafinérie v Európe a vo svete, sa pri stanovovaní cien pohonných látok riadi vývojom kótovaných cien ropy a ropných produktov na medzinárodných trhoch, pričom dôležité sú hlavne trendy vývoja," vysvetľuje Molnár. Nezanedbateľný vplyv na ceny má podľa neho aj vývoj výmenného kurzu medzi slovenskou korunou a americkým dolárom.

Ropa nie je najdrahšia
V roku 1980, keď vrcholil konflikt medzi Irakom a Iránom, sa cena ropy blížila k 40 dolárom za barel. V prepočte na dnešné ceny by tak cena prekročila hranicu 101 dolárov za barel. K reálnemu historickému rekordu jej tak chýba ešte asi desať percent.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
25. apríl 2024 12:34