StoryEditor

Česi nemajú dátum pre euro

28.08.2007, 00:00
Autor:
TASRTASR

České ministerstvo financií stiahlo svoj návrh stanoviť rok 2012 ako cieľový dátum na zavedenie eura. Ministerstvo tak podľahlo tlaku zo strany premiéra Mirka Topolánka a Českej národnej banky (ČNB). Topolánek povedal pre agentúru Reuters, že Česká republika by mala tento rok upustiť od stanovenia dátumu prijatia eura, keďže vláda nie je schopná zaistiť jeho dodržanie.
Hovorca ministerstva financií konštatoval, že cieľový dátum bol odstránený z návrhu stratégie na prijatie eura. Vláda teda bude tento týždeň prerokúvať nový návrh eurostratégie už bez cieľového dátumu.
Rozhodnutie je v súlade s vyjadreniami ministra financií Miroslava Kalouska, ktorý minulý týždeň povedal, že je so svojím plánom stanovenia dátumu v menšine a možno sa ho vzdá. Topolánek bol už dlho proti stanoveniu dátumu vstupu do eurozóny a pre tento názor získal aj podporu zo strany ČNB.
Česko sa muselo pre vysoký schodok verejných financií vzdať zámeru prijať euro v roku 2010. Kalousek presadzoval stanovenie nového termínu, aby sa vláda poponáhľala s hospodárskymi reformami a pripravila krajinu na vstup do eurozóny v roku 2012 bez ohľadu na to, či skutočne v tomto dátume euro prijme alebo nie.
Deficit verejných financií ČR by v tomto roku mal dosiahnuť štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP) aj napriek rastu ekonomiky na úrovni okolo šiestich percent. Vláde sa minulý týždeň podarilo v parlamente presadiť reformu verejných financií. Táto by mala pomôcť znížiť deficit v budúcom roku na 3,2 percenta HDP a v roku 2010 na 2,5 percenta.
Topolánek a jeho občianski demokrati sú však proti unáhlenému prijatiu eura. Tvrdia, že krajina musí najprv zrealizovať rozsiahle reformy vo fiškálnej, zdravotnej, dôchodkovej oblasti a reformu pracovného trhu a až potom sa môže rozhodnúť, kedy bude správny čas na vstup do eurozóny.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 13:34