StoryEditor

V Španielsku sa začal proces v kauze Gescartera

18.09.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Včera sa v Madride začal súdny proces v kauze spoločnosti Gescartera, v ktorej bolo spreneverených približne 53 miliónov eur. Asi 4 000 klientov vrátane cirkevných a štátnych organizácií prišlo o veľké peniaze v jednom z najrozsiahlejších prípadov tunelovania investičných fondov v Španielsku. Do finančných podvodov okolo firmy Gescartera boli zapletení aj vysoký úradníci z ministerstva hospodárstva, na čele ktorého vtedy stál odstupujúci šéf Medzinárodného menového fondu Rodrigo Rato.
Prevod miliónov eur do zahraničia manažéri Gescartery údajne uskutočňovali najmä cez španielsku a švajčiarsku pobočku jednej z najväčších svetových bánk HSBC. Využívali pritom princíp bankového tajomstva, čo napríklad znemožnilo inšpekciu komisie pre cenné papiere vo februári 2000.
Z nedostatočnej kontroly viní obžaloba aj banky Caja Madrid Bolsa a La Caixa, ktorých niektorí zamestnanci obstarávali na podvody falošné potvrdenia solventnosti. Na prevod peňazí na vlastné účty firma využívala aj siete takzvaných bielych koní, na kontách ktorých účtovali fiktívne straty z neuskutočnených burzových operácií.
Pred súd sa postavilo zatiaľ 14 osôb, ktorým hrozí trest od osem do jedenásť rokov väzenia.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 14:40