StoryEditor

Ropa stúpa, benzín tiež

01.11.2007, 23:00
Autor:
SITASITATASRTASR

Ceny benzínov sa na slovenských čerpacích staniciach vo štvrtok zvýšili o 30 halierov na liter. Vzrástli aj ceny nafty, a to o 40 halierov za liter. Dôvodom sú historické ceny ropy na svetových trhoch.
"Po tom, čo ropa prepísala historické rekordy, historické rekordy prepisujú aj ceny pohonných látok na burze v Rotterdame," povedal Tomáš Novotný z internetového portálu natankuj.sk a dodal, že napríklad ceny benzínov za dva týždne zdraželi o viac ako sto dolárov za tonu, čo je v prepočte viac o vyše 1,7 Sk/liter.
Priemerné ceny 95-oktánových benzínov sa tak dostanú nad úroveň 38,30 Sk/liter, priemerné ceny nafty sa dotknú hranice 39 Sk/liter.
Barel (159 litrov) ľahkej americkej ropy WTI sa včera predával na ázijskej komoditnej burze v Singapure, ktorá obchoduje cez elektronickú platformu burzy, aj po 96,24 USD. Neskôr jeho cena klesla na 95,59 dolára. Vytvoril sa tak nominálny aj reálny cenový rekord, lebo barel za 38 dolárov z jari 1980 sa po zohľadnení inflácie a niektorých ďalších faktorov za ostatných 27 rokov rovná práve súčasným 96 až 101 dolárov.
Na komoditnej burze v New Yorku zdražela ropa v stredu o 4,15 dolára.
Prudký rast ceny WTI, od ktorej sa na svetovom trhu odvodzujú ceny ostatných druhov tejto komodity, bol odpoveďou na stredajšie zníženie hlavnej úrokovej sadzby americkej centrálnej banky, na správu amerického ministerstva energetiky o poklese pohotovostných zásob suroviny u spracovateľov, na pretrvávajúce napätie medzi Tureckom a kurdskými povstalcami na turecko-irackej hranici a na vyostrenie konfliktu okolo iránskeho jadrového programu.
Barel ropy Brent včera zdražel dnes o jeden a predával sa po 91,63, čo je tak isto jeho cenový rekord.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
13. máj 2024 22:09