StoryEditor

Podľa Merrill Lynch je ekonomika USA v recesii

08.01.2008, 23:00
Autor:
TASRTASR

Americká ekonomika sa už dostala do obávanej recesie. Tvrdí to investičná banka Merrill Lynch.
Banka vo svojom hodnotení píše, že piatková správa o zamestnanosti v USA, ktorá spôsobila pokles burzových indexov po celom svete, potvrdila vstup USA do prvého mesiaca recesie. Tento názor je pomerne kontroverzný a napríklad ďalšia veľká americká banka, Lehman Brothers, s ním nesúhlasí.
Oficiálne rozhodnutie, či sa USA nachádzajú v recesii, je na Národnom úrade pre ekonomický výskum. Úrad definuje recesiu ako "výrazný pokles hospodárskej aktivity naprieč ekonomikou, ktorý trvá viac ako niekoľko mesiacov".
Hodnotenie Merrill Lynch sa zakladá na údajoch týkajúcich sa zamestnanosti, osobných príjmov, priemyselnej produkcie a obchodnej aktivity vo výrobnom a v maloobchodnom sektore. Banka tvrdí, že piatková správa, ktorá ukázala nárast nezamestnanosti v decembri na päť percent, je posledným chýbajúcim kúskom skladačky.
"Podľa našej analýzy už nejde o predpoveď, je to realita dnešných dní," píše sa v správe Merrill Lynch. Konsenzus, ktorý v súčasnosti panuje na Wall Street, že existuje reálna šanca vyhnúť sa recesii, podľa banky iba zakrýva skutočný stav vecí.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
20. apríl 2024 14:37