StoryEditor

Washington Mutual má problém

11.12.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Najväčší americký sporiteľný a úverový ústav Washington Mutual je ďalším v americkom finančnom sektore, ktorý musí rýchlo a rozhodne čeliť dôsledkom hypotekárnej krízy. Vedenie spoločnosti informovalo, že urýchlene prepustí vyše 3 000 zamestnancov, zatvorí viaceré pobočky, do rezerv presunie 1,6 miliardy dolárov, na krytie strát, ktoré očakáva v tomto štvrťroku, a zníži dividendu. Washington Mutual okrem toho ponúklo na predaj konvertibilné prednostné akcie za 2,5 miliardy dolárov. Finančný ústav vydá nové akcie, čím zníži hodnotu cenných papierov svojich akcionárov. Po oznámení správy hodnota akcií WaMu klesla takmer o deväť percent.
Washington Mutual znížila počet pracovných miest o 1 000 už v septembri. Vtedy zastavila aj väčšinu aktivít v oblasti druhotriednych úverov. Teraz jej vedenie rozhodlo o zrušení 190 z 335 hypotekárnych stredísk a pobočiek, ktoré sa zaoberajú úvermi na nehnuteľnosti. Z úseku odíde 2 600 pracovníkov. Ďalších 550 stratí miesta v správe spoločnosti a v jej pomocných útvaroch.
Napriek úsporným opatreniam WaMu predpokladá, že jej hospodárenie v poslednom štvrťroku tohto roka bude stratové. V prvom štvrťroku 2008 by mala byť jej strata z nedobytných úverových pohľadávok do 2 miliárd USD. Straty by mali byť vysoké počas celého budúceho roka.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 06:43