StoryEditor

Slovenskí investori akciám neveria

08.01.2008, 23:00
Uplynulý týždeň nepotešil akciových investorov, či už svoje peniaze vložili do amerických fondov alebo európskych akcií. Neistota sa z amerických búrz prelieva aj na európske trhy.

Svoju nechuť riskovať ukázali aj domáci investori do akciových fondov. V minulom týždni z nich vybrali o 616 mliónov korún viac ako vložili. Práve akcie spôsobili, že po čase sa celkové čisté predaje otvorených podielových fondov dostali do mínusu.
Korunové peňažné fondy ukazujú, že sú v týchto rozbúrených vodách stávkou na istotu. Aj mierny výnos je stále plusom v porovnaní so stratami akciových fondov. Ich výkonnosť sa väčšinou pohybuje v nízkych, ale stabilných prírastkoch. Slovenský konzervatívny investor si tento fakt uvedomuje, a fondy peňažného trhu vykazujú pravidelné kladné týždenné čisté predaje, čiže rozdiel medzi predanými a nakúpenými podielmi vo fondoch. Zahraničným fondom, či už akciovým alebo dlhopisovým, nepriala silnejúca koruna, ktorá uberá z ich výkonnosti.
Americká panika
Americké akciové trhy zaznamenali v prvý týždeň nového roku najväčší prepad za posledný polrok, keď slabé makrodáta a rekordná cena ropy zvýšili obavy o recesiu ekonomiky USA. "Piatkové zverejnenie neočakávane nepriaznivého vývoja situácie na trhu práce však spustilo veľký výpredaj. Najviac zasiahnutým bol technologický sektor, ktorý zvyčajne ako prvý reaguje na zmeny v ekonomike. Akcie výrobcov mikroprocesorov Intel a AMD sa oslabil až o 15, resp. 12 percent.
Nedarilo sa ani akciám Fordu, ktoré dosiahli najnižšiu úroveň od roku 1986, keď spoločnosť stratila svoje postavenie na domácom trhu na úkor japonskej Toyoty," sumarizuje Kristián Boldizsár, investičný analytik spoločnosti RM-S Market.
Európa v závese
S trochu lepšími výsledkami sa obchodovali akcie na západoeurópskych burzových parketoch, aj keď ich viac ako trojpercentné straty investorov určite nepotešili. "Vyspelý európsky región sa pod tlakom spoza Atlantiku zosúval nadol, pod miernejšie tempo do červených čísel sa podpísali najmä inflačné údaje. Európska centrálna banka sa aj naďalej bude snažiť dostať infláciu pod dve percentá, k čomu by jej mohlo pomôcť veľmi opatrné zvýšenie úrokovej sadzby v priebehu prvého polroka 2008. Hrozbou však ostáva ekonomická recesia," hodnotí portfóliová manažérka Katarína Antoničová z Investičnej a Dôchodkovej.
Stred a východ môže rásť
Klesali aj stredoeurópske burzy. "Vplyv americkej hypotekárnej krízy na trhy v regióne strednej, východnej a južnej Európy sa dá stále ťažko odhadnúť. Predpokladáme, že mierne uberie z rastu ekonomík v spomínanom regióne. Napriek tomu sú lokálne akcie z fundamentálneho hľadiska atraktívne pre investorov. Rast ekonomík - hlavne v strednej a vo východnej Európe - sa pohybuje na dobrej úrovni (okrem Maďarska) a aj v roku 2008 by si tieto ekonomiky mali udržať slušný rast," hovorí portfóliový manažér KD Investments Gabriel Hinzeller. Podľa neho by sa zisky ruských spoločností mali preliať do výkonností ruského akciového indexu. "Ruské akcie by mali naďalej podporovať aj vysoké ceny komodít na svetových trhoch. Vo všeobecnosti predpokladáme pomerne solídny dopyt po akciách tak v regióne strednej, východnej a južnej Európy, ako aj v prípade ruských aktív," dopĺňa.
Kladné korunové fondy
Korunové peňažné fondy si pripísali štandardný týždenný nárast. "V roku 2008 očakávame pokračovanie pozitívneho trendu vývoja peňažných fondov. Národná banka Slovenska by nemala pohnúť sadzbami celý prvý štvrťrok, možné zmeny budú až v závere toho druhého, podľa potreby konvergencie na úroveň eurozóny v prípade potvrdenia vstupu do Európskej menovej únie," predpokladá portfóliový manažér Slovenskej sporiteľne Peter Herman. Aj kategória korunových dlhopisových fondov v prvom týždni roka zaznamenala kladný výsledok.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. apríl 2024 10:11