StoryEditor

Cena ropy klesá

09.12.2007, 23:00

Cena ropy pokračuje napriek štvrtkovému pokusu o odraz v poklese. Jej cena padá nadol potom, ako na trhu prevážil názor, že zásoby ropy a ropných produktov by mali byť dostatočné na túto zimnú sezónu. Hlavne pred zimou toľko sledované zásoby destilátov stúpajú, čo upokojuje obchodníkov. Takisto je stále v popredí prípadné spomalenie americkej ekonomiky. Posledné kroky vlády, ktorá sa snaží pomôcť občanom neschopným splácať hypotekárne úvery, vedú analytikov k špekuláciám o vážnosti situácie. Spomalenie rastu amerického hospodárstva by malo priniesť aj zníženie dopytu po čiernom zlate. Cena januárového kontraktu ropy uzavrela na hodnote 88,28 dolára za barel.
Ropa stiahla so sebou nadol aj zlato. Tomu síce zahralo do kariet oslabovanie dolára, avšak tlak zo strany bol príliš silný. Dolár nedokázal znovu využiť ani pozitívne správy o stave americkej ekonomiky. Nezamestnanosť v USA zostala minulý mesiac na nezmenenej úrovni 4,7 % a takisto prírastok nových pracovných miest bol vyšší ako sa čakalo. Cena zlata uzavrela na úrovni 800,2 USD za trojskú uncu, čo predstavuje denný pokles ceny o 1 %.
Naopak, polepšila si káva Robusta. Jej cena v piatok vzrástla o 1,5 percenta po správach o nedostatku kávy v Indonézii. Táto krajina je pritom druhým najväčším producentom kávy Robusta v Ázii po Vietname. Podľa správ jej úroda by tento rok mohla byť až o štvrtinu nižšia ako v predchádzajúcej sezóne, čo by malo viesť k nákupom kávy zo strany Indonézie.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. apríl 2024 16:33