StoryEditor

Akciové trhy investorov nepotešili

06.11.2007, 23:00

Otvorené podielové fondy sa v minulom týždni opäť tešili z priazne investorov. Po predchádzajúcom vyberaní podielov do nich za posledný týždeň pritieklo viac ako 635 miliónov korún. Najviac, až 478 miliónov, investori zverili fondom peňažného trhu. Jedinou skupinou, z ktorej peniaze ubúdali, boli dlhopisové fondy, ktoré prišli o 50 miliónov. Výkonnosť fondov však nebola veľmi výrazná.
Pod vplyvom Fedu
Obchodovanie na amerických burzách bolo v minulom týždni veľmi dynamické, ale v konečnom dôsledku stratové.
Začiatok týždňa sa niesol v znamení rozhodnutia o úprave úrokových sadzieb, ktoré americká centrálna banka Fed v stredu znížila o 0,25 percenta. "Investori tento krok ocenili hromadným nákupom akcií a trhy si pripísali viac ako jednopercentné zisky. Na druhý deň sa však situácia zmenila, keď rekordná cena ropy a obnovené obavy z dosahov úverovej krízy sa na akciových trhoch pretavili do jedného z najhorších dní tohto roka," hovorí analytik spoločnosti RM-S Market Kristián Boldizsár. Ta trh negatívne doľahli najmä problémy spoločnosti Citigroup.
Dohady o ďalších stratách a znižovaní dividend oslabili celý bankový sektor. V závere týždňa sa trhy pokúsili o miernu korekciu v súvislosti s prekvapivo silnými dátami z trhu práce. "Na jednej strane tento údaj hovorí o relatívne dobrej kondícii americkej ekonomiky, na druhej strane však znížil šance na opätovné zníženie sadzieb na decembrovom zasadnutí Fedu," konštatuje Boldizsár. Konečné straty na amerických akciových trhoch presiahli jedno percento.
Dobré správy nezabrali
Západoeurópske akciové burzy sa minulý týždeň taktiež niesli v znamení strát, ktoré na novom kontinente dosiahli takmer 1,5 percenta. "Odhliadnuc od správ týkajúcich sa Exxon Mobile a Citigroup, a teda negatívneho tlaku amerických trhov, región západnej Európy mal k dispozícii prevažne uspokojivé fundamenty," hovorí portfóliová manažérka Investičnej a Dôchodkovej Katarína Antoničová. V súlade s očakávaním ekonómov sa vyvíjala európska nezamestnanosť a ekonomický sentiment eurozóny. Nezamestnanosť Nemecka pokračovala v poklese a naďalej sa drží na štrnásťročnom minime. "Miernym sklamaním však bola inflácia, ktorá podľa bleskového odhadu stúpla z 2,1 na 2,6 percenta," hovorí Antoničová.
Stredoeurópsky optimizmus
Akciové trhy strednej Európy sa minulý týždeň obchodovali zmiešane. Zníženie úrokových sadzieb v Spojených štátoch na krátky čas prilial dobrú náladu aj do strednej Európy. "Opakoval sa scenár z predchádzajúceho zníženia, keď optimizmus vydržal len jeden deň po ohlásení odpisov od bánk s hypotekárnymi cennými papiermi v portfóliu," konštatuje portfóliový manažér KD Investments Gabriel Hinzeller. "Eufória z vývoja politickej situácie v Poľsku dokázala stlmiť dosah výpredaja vyspelých regiónov," hovorí Antoničová. Skupina stredoeurópskych akciových fondov preto ako jediná akciová skupina skončila týždeň so ziskom.
Mierny rast peňažných fondov
Korunové peňažné fondy si zachovali svoj štandardný mierny rast. "Skrátený týždeň na domácom peňažnom trhu nepriniesol príliš veľa nových impulzov a úrokové sadzby na splatnostiach od jedného mesiaca po rok sa len mierne zvýšili," hovorí portfóliový manažér Asset Managementu Slovenskej sporiteľne Peter Herman. Rozhodnutie Bankovej rady NBS o ponechaní úrokových sadzieb, ako aj zvýšenie inflačnej prognózy, podľa neho nevyvolalo zásadnejší ohlas na trhu. "V najbližších týždňoch neočakávame zmenu súčasného pozitívneho trendu vývoja peňažných fondov. Situácia na trhu je stabilizovaná, neočakáva sa výrazná zmena úrovne sadzieb, predpokladá Herman.
Domáci dlhopisový trh bol veľmi pokojný, prevládala nízka likvidita s minimom obchodov. Korunové výnosy štátnych dlhopisov zaznamenali len minimálne zmeny.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. máj 2024 23:39